Eetcafe Blixem

#
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij BliXem de kans om werkervaring op te doen.
Marleen Rinzema, bedrijfsleider Eetcafe Blixem

Eetcafe Blixem

BliXem is een bedrijf met een eetcafé en catering. De medewerkers zijn gedreven en vriendelijk, zorgen voor een gastvrije sfeer.

BliXem is een maatschappelijke onderneming van Pluryn, maar bovenal een bijzonder gewoon eetcafé en bedrijf. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij BliXem de kans om werkervaring op te doen. Ter voorbereiding op een reguliere baan. Als opleidingsstage. Of in het kader van een arbeidsmatige dagbesteding. Bij BliXem staat het ontmoeten van de samenleving centraal. Dit is terug te vinden in de naam. De grote letter X staat voor de kruising van wegen. De wegen van bezoekers. De wegen van mensen met en zonder een beperking en de wegen van de zorgcultuur en het commerciële bedrijf. Uit het kruisen van die wegen ontstaan ontmoetingen van mensen die elkaar vanuit hun anders-zijn waarderen en respecteren.

Na een zomer proefdraaien opende BliXem op 15 september 1997 officieel zijn deuren. BliXem is een initiatief van de toenmalige Groesbeekse Tehuizen en Werkenrode, instellingen voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Deze instellingen zorgden voor het startkapitaal. Daarnaast droegen een aantal ambassadeurs en zakelijke partners bij aan de aankleding van het pand en de contacten met de media.

Dit was het begin van een uniek project: het 1e arbeidsintegratiebedrijf van Nederland. Het begin van BliXem bleek een grote uitdaging, met name om van meerdere individuen een team te maken. Dit lukte door de inzet en houding van zowel begeleiders als medewerkers; hun karakter, motivatie en sociale vaardigheden. Het gevoel van ‘samen ervoor gaan’ had een grote invloed op de vorming van het team. Dit gezamenlijke gevoel is nog steeds kenmerkend voor het BliXem-team.

 

Meer weten?
Kijk op de website

  • Branche Horeca & voeding, Retail
  • Impactgebied Arbeidsparticipatie
  • Vestigingsplaats Nijmegen

Andere sociale enterprises in de branche Horeca & voeding

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •