Beleid en onderzoek

Sociale ondernemingen en gemeenten zijn belangrijke partners in het aanpakken van maatschappelijke problemen. Of ze kunnen dat worden. Ruim zeventig procent van de sociaal ondernemers noemt de gemeente als een relevante stakeholder. En bij 13 van de 44 grootste gemeenten staat het stimuleren van sociaal ondernemerschap inmiddels in het coalitieakkoord. Dus Nederland is goed op weg, maar veel meer is mogelijk.

Gemeenten en sociaal ondernemerschap
Steeds meer gemeenten, waaronder de vier grote steden, ontwikkelden de afgelopen jaren beleid om sociaal ondernemerschap te ondersteunen. Ook de G40 heeft sociaal ondernemerschap tot speerpunt benoemd. Desondanks is verbetering mogelijk, uit recent onderzoek van PwC komen de volgende knelpunten naar voren:

 • Sociale ondernemingen voelen zich weinig herkend en erkend door gemeenten.
 • Zowel gemeenten als sociale ondernemingen ervaren de verkokering van de gemeente als een groot probleem voor samenwerking.
 • Gemeenten kopen weinig in bij sociale ondernemingen.
 • Drie van de vier gemeenten geven aan niet genoeg kennis en expertise te hebben over sociaal ondernemerschap.


Stimulans vanuit Social Enterprise NL
Social Enterprise NL organiseert verschillende activiteiten om de samenwerking tussen gemeenten en sociale ondernemingen te verbeteren. Daarbij zetten we diverse instrumenten in: van een congres en gemeente-netwerk tot publicaties en de Social Enterprise Monitor.

 • Congres ‘De social enterprise als businesspartner van de gemeente’

Hét jaarlijkse event over de samenwerking tussen gemeenten en sociale ondernemingen. De website van afgelopen editie en de aftermovie geven een goede indruk van dit congres, dat elk jaar medio september plaatsvindt.

 • Publicaties

Social Enterprise NL brengt diverse publicaties en artikelen uit over de samenwerking tussen sociale ondernemingen en gemeenten. In deze publicaties – zoals Sociale onderneming als partner? Het kan!– staan onder meer best practices.   

 • Zakboek en Routekaart

Sociale ondernemingen en gemeenten zijn in potentie de ideale partners voor het aanpakken van maatschappelijke problemen. Maar deze samenwerking gaat niet vanzelf. Ondernemers en beleidsmakers werken vanuit een andere logica. Om de werelden van sociaal ondernemer en beleidsmaker dichter bij elkaar te brengen hebben wij een Zakboek en Routekaart ontwikkeld met verschillende rollen die je kunt aannemen en praktische tips.

 • Onderzoek en advies op maat

Social Enterprise NL onderzoekt hoe de ontwikkeling van sociaal ondernemerschap verder gestimuleerd kan worden. Dat doet ze in opdracht van (lokale) overheden. Opdrachten zijn heel gevarieerd. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het opzetten van een lokaal ecosysteem (voor de gemeente Zutphen in 2018). Of aan de inventarisatie van organisaties die actief zijn binnen de nieuwe – circulaire, inclusieve, armoedevrije – economie (voor de provincie Noord-Brabant in 2017).

Lees meer over de samenwerking tussen sociale ondernemingen en gemeenten:

 1. Sociale onderneming als partner? Het kan! (2018) van Social Enterprise NL.
 2. Prille Kansen (2018) van PwC.
 3. De social enterprise als businesspartner van de gemeente (2014) van Social Enterprise NL.
 4. De koopman als dominee (2013) van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).
 5. De Better Entrepreneurship Policy Tool van de OECD. 
 6. Het overzicht Social Enterprise Places van Social Enterprise UK.
 7. Ontwikkelprogramma Sociaal Ondernemen voor Gemeenten. 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

 • PwC-logo-wit.png
 •