Voor sociaal ondernemers

Tools voor sociale ondernemingen

Bij Social Enterprise NL vind je handleidingen en andere tools die je vooruit kunnen helpen. Wij ontwikkelden deze tools met een groot netwerk van experts. De tools zijn altijd online, open-source en gratis toegankelijk. Zo willen we kennis verspreiden over sociaal ondernemerschap en bijdragen aan de professionalisering van sociale ondernemingen.

Oók voor niet-leden
We stellen onze handleidingen en andere tools beschikbaar aan alle sociaal ondernemers. Of je nu net gestart bent of je bedrijf al jaren hebt. En of je nu lid bent van Social Enterprise NL of niet. De tools gaan over diverse thema’s, zoals financiering, rechtsvorm, impactmeting en een sociale onderneming opzetten. Ook bieden we een lijst aan met netwerken en incubators voor startende ondernemers. Bovendien verwijzen we naar de Code Sociale Ondernemingen, waarmee je jouw profilering en professionalisering kunt versterken.

Finance Tool

De juiste financieringsmix vinden. Dat is essentieel om je te ontwikkelen tot een gezonde en succesvolle sociale onderneming. Maar het kan heel lastig zijn. Gelukkig heeft het veld van impactinvesteerders zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Daardoor zijn er nu meer mogelijkheden om de juiste match te vinden tussen impactinvesteerders en sociale ondernemingen. Met een speciaal overzicht willen wij je inzicht geven in de financierende partijen op de markt.

ga naar Finance Tool

The Impact Entrepreneurs Masterclasses

Als beginnend sociaal ondernemer ben je vaak nog zoekende over hoe je bedrijf vorm te geven. In samenwerking met Impact Hub Amsterdam en Amsterdam Impact bieden wij dan ook zeven gratis masterclasses voor aanstormend sociaal ondernemers aan. In deze brede reeks masterclasses komen diverse onderwerpen aan bod met het doel om impactondernemers verder te helpen met hun ontwikkeling als winstgevend en vooral impactvol bedrijf. Het gaat van impact branding tot over de kracht van het onderhandelen, en van het vinden van kapitaal tot over growth hacking. 

ga naar de masterclasses 

Doe Goed Met Data toolbox

Sociale ondernemingen zijn dé aangewezen voorlopers om te laten zien hoe je door datagedreven te ondernemen ook maatschappelijke impact kunt vergroten én dat je dit op een ethisch verantwoorde manier kunt doen. Datagedreven werken is hot. Niet alleen voor de bekende techreuzen, maar ook voor sociale ondernemingen. Het gebruik van data draagt bij aan het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. In de toolbox staan artikelen, oefeningen, testjes en links naar handige bronnen die sociaal ondernemers én andere impactgedreven MKB-bedrijven kunnen gebruiken om nog meer impact te maken door datagedreven ondernemen.
ga naar de toolbox

Tool voor impactmeting

Het is cruciaal dat je weet welke maatschappelijke waarde jij als sociale onderneming creëert – en hoe je dit doet. Alleen dan kun je jezelf goed verantwoorden en jouw bedrijf waar nodig bijsturen. Daarom ontwikkelden we de publicaties Impact First en Impact Management, in samenwerking met Avance en het Impact Centre Erasmus. Het Impactpad is een online en open-source handleiding waarmee je leert hoe je beter impact kunt meten.

ga naar wegwijzer

Netwerken en groeiprogramma's voor beginnende sociaal ondernemers

Wij richten ons op sociale ondernemingen die minimaal een jaar omzet draaien en een (enigszins bewezen) verdienmodel hebben. In bijna alle regio’s zijn organisaties die zich juist op beginnende sociaal ondernemers richten. Zij bieden de ondersteuning en begeleiding die nodig is. Als Social Enterprise NL hebben we een overzicht opgesteld van dit soort organisaties: een lijst van netwerken en incubators.

ga naar de lijst

Tool voor de juiste rechtsvorm

Welke rechtsvorm past het best bij je sociale onderneming? Daar geven we je aan de hand van negen vragen een toegankelijk advies over. Ook geven we suggesties voor clausules en formuleringen voor in je statuten, die jouw bedrijf als sociale onderneming vorm geven. Aan het eind van de vragenlijst krijg je een uitgebreid document voor de juridische inrichting met nog wat tips. Als je wilt, geven we je bovendien een lijstje met notarissen die goed bekend zijn met sociale ondernemingen.

ga naar wegwijzer

Routekaart Samenwerken met de Gemeente

Samenwerking met de gemeente verbeteren? De Routekaart Samenwerken met de Gemeente geeft concrete tips om in contact te komen met gemeenten, het verhaal van jouw onderneming aan te laten sluiten bij beleidsambities en de gemeente als klant te krijgen. Daarnaast wordt kort en bondig uitgelegd hoe een gemeente functioneert. 

ga naar de pdf

Modelstatuten

Het is dé grondslag van sociaal ondernemen: impact first. Het is voor sociaal ondernemers dan ook van groot belang om hun impact te borgen. Hoe zorg je ervoor dat de missie stevig verankerd is en blijft? De statuten kunnen hier een grote rol in spelen. Ondernemingen kunnen hier onder meer de maatschappelijke doelstelling, besluitvormingsprocessen en wat er gebeurt bij staking van de onderneming in opnemen. Omdat er veel vragen zijn over hoe de statuten het beste vormgegeven kunnen worden, biedt Social Enterprise NL modelstatuten, opgesteld door een notaris van CMS, aan als een mogelijke manier om deze in te vullen.

  1. ga naar het advies voor inrichting BV 

ga naar advies voor inrichting stichting

Sluit je aan bij hét netwerk van sociaal ondernemers!

Social Enterprise NL biedt o.a. ondersteuning bij het vinden van financiering, het in kaart brengen van jouw maatschappelijke impact en het aanscherpen van je marketingstrategie.

word lid  doe de zelftest

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •