Het ledenprogramma

Professionalisering van de onderneming

Bij Social Enterprise NL zetten we de kracht van het netwerk in om sociale ondernemingen te helpen bij het professionaliseren van de onderneming.

Dit doen we door kennis en expertise te delen via verschillende meet-ups en masterclasses, één op één verbinding en support, intervisiegroepen, groeiprogramma's en het delen van online content en tools.

Onderstaand vind je een overzicht van de thema's waarop we support bieden voor de professionalisering van de onderneming. Scroll naar beneden voor een compleet beeld. 

Een overzicht van alle opkomende meet-ups en programma’s vind je via onze agenda. Eén op één support of aanvragen voor intervisiegroepen binnen het netwerk moedigen we aan en aanvragen ontvangen we graag per mail.


Thema 1: Impact meten

Het maken van impact staat voorop bij sociale ondernemingen. Het opstellen van een Theory of Change en het meten en presenteren van de maatschappelijke impact zijn daarbij van essentieel belang.

Groeiprogramma
Expeditie Impact: in zes maanden tijd ga je jouw eigen impactonderzoek opzetten en uitvoeren. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Avance.

Artikelen en tools
Het Impactpad: een online stappenplan over hoe je als ondernemer groeit in het meten van je maatschappelijke impact.
Impact First: een publicatie over de basis van impact meten.
Impact management: over hoe je impactmanagement kunt implementeren in de dagelijkse gang van zaken binnen de organisatie.

Masterclasses, kennisgroepen en events
Neem deel aan de kennisgroep voor impactmanagers van sociale ondernemingen. Stuur bij interesse een mailtje naar Naomi

Thema 2: Governance en beleid

Het vooropstellen van de maatschappelijke missie via bestuur en beleid vraagt om specifieke juridische kennis over de vormgeving van de onderneming. 

Masterclasses, kennisgroepen en events
Juridisch inloopspreekuur: twee keer per jaar organiseren we een inloopspreekuur waarbij je terecht kan met jouw juridische vraagstukken.

Artikelen en tools
Online tool voor modelstatuten: voorbeeldstatuten voor het vormgeven van een sociale onderneming voor zowel een BV als stichting.  
E-book met juridische tips: dit e-book geeft inzicht over hoe juridische zaken kunnen bijdragen aan de onderneming. Zoals: hoe om te gaan met grote partijen, de organisatiestructuur, (legal) greenwashing en contracteren vanuit de visie. 

Een-op-een ondersteuning
Via onze partner PwC en Karlijn Schuttelaar van Schuttelaar Law bieden we een op een ondersteuning voor juridische vraagstukken. 

De Code Sociale Ondernemingen
De Code Sociale Ondernemingenopgericht door Social Enterprise NL, publiceert hulpmiddelen over dit onderwerp en biedt de Leergang Code Sociale Ondernemingen aan.

Thema 3: Positionering & digitale strategie

Een authentiek en digitaal zichtbaar merk zijn van belang voor het succes van de sociale onderneming. 

Masterclasses, kennisgroepen en events
Masterclass Positioneren: Over het bepalen van de juiste en onderscheidende positie in de markt.
Webinar Inclusieve Communicatie: Binnenkort verschijnt er meer over dit webinar. 

Artikelen en tools 
Doe Goed met Data Toolbox: deze tool kan je helpen bij het zetten van de juiste stappen om datagedreven impact te maken.

Een-op-een ondersteuning
Blue Ocean Fund: 90% korting op digitale schermen op 140 locaties door heel Nederland.
Digital Movers: 50% korting op ondersteuning in digitale groei met PPC, SEO of Social Media campagnes. 
Google: Binnenkort verschijnt hier meer. 

Heb je een interessante campagne om te delen met het netwerk? Stuur dan een mail naar Nick.  

Thema 4: Opschalen en financiering

Een financieel gezonde onderneming heeft een goede balans tussen inkomsten en impact en is operationeel sterk.

Masterclasses, kennisgroepen en events
Masterclass Duurzaam schalen: tijdens deze masterclass leer je strategieën om de onderneming duurzaam te laten groeien.
Kennisevent: Is geld een middel of doel? ​​​​​​Een kritisch licht op de financiële wereld en inzicht in het duurzame financieringsveld in Nederland.
Masterclass Acces to finance: over financieringsmogelijkheden en deepdive in jouw financieringsplan. Binnenkort verschijnt hierover meer. 

Artikelen en tools
Online finance tool: deze tool helpt bij het vinden van geschikte financieringsmogelijkheden.
Online masterclass kapitaal vinden: Binnenkort verschijnt hier de online masterclass over kapitaal vinden. 

Een-op een-ondersteuning
Door samenwerkingen met ervaringsdeskundigen en support vanuit ons eigen netwerk aan (finance) experts en ondernemers helpen we het aantrekken van financiering eenvoudiger te maken. Binnenkort volgt hier meer.

Thema 5: Samenwerken met de overheid

We zetten sterk in op samenwerkingen met de overheid en het bedrijfsleven voor professionalisering en groei van sociale ondernemingen. Over onze lobby activiteiten vind je meer via dit overzicht.

Masterclasses, kennisgroepen en events
Overheidscongres: tijdens het jaarlijkse overheidscongres brengen we ondernemers en ambtenaren samen rondom verschillende thema's.  
Masterclass Harvard Onderhandelen: verbeter je  onderhandelingsvaardigheden zodat je in het vervolg het spel wendbaarder en steviger kunt spelen. 
Masterclass Lobbyen: in juli organiseerden we een masterclass over effectief lobbyen als sociaal ondernemer. In december orgasnieren we deze mansterclass nog een keer. 
Masterclass Aanbesteden: binnenkort verschijnt hierover meer. 

Groeiprogramma
Omgaan met de Gemeente: dit verdiepingsprogramma zorgt ervoor dat je alle kennis en vaardigheden opdoet voor het oplossen van vraagstukken in relatie tot de gemeente.

Artikelen en tools
Samenwerken met de gemeente:
Deze online routekaart geeft inzicht in hoe je het beste binnenkomt en samenwerkt met de gemeente.  

Buy Social
Om inkoop bij sociale ondernemingen te stimuleren bieden we met Buy Social een online platform met sociale en duurzame inkoopmogelijkheden voor gemeenten en corporates. Daarnaast organiseren we partnersessies voor publieke en private organisaties. Mee doen? Stuur een mail naar market@buy-social.nl.

Thema 6: Een sociale organisatiecultuur en HR beleid

Bij een sociale onderneming hoort een sociale organisatiecultuur met passend HR beleid. Diversiteit, inclusie en een veerkrachtig team maken de organisatie tot een succes.

Masterclasses, kennisgroepen en events
HR kennisgroep: hier leren HR managers van elkaar op verschillende thema's. Thema’s die o.a. aan bod komen zijn het salarishuis, onboarding, werving en selectie, diversiteit en inclusie en de ondernemingsraad. 
Zomerevent voor medewerkers: met een speciaal evenement voor medewerkers van sociale ondernemingen bieden we de kans andere impactmakers te ontmoeten en van elkaar te leren. ​​​​​​​

Artikelen en tools
Online vacaturebank:
hiermee helpen we je bij het vinden van nieuw talent. Mail Nick als je een vacature wil plaatsen. 


Verder kennisaanbod

Thema 2: Groei voor radicale systeemverbetering
Als lid krijg je ook toegang tot onze kennis en expertise op beïnvloeding en versnelling van de missie, het vormen van coalities en gezamenlijke aanbestedingen, internationale groei en hoe je aan de slag kunt met de toekomst van je sociale onderneming.

Bekijk dit hele aanbod

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •