Artikelen

Overheidssteun voor Sociaal Ondernemers: De weg naar een maatschappelijk verantwoorde toekomst

Op donderdag 12 oktober vond op het Social Enterprise World Forum een sessie plaats genaamd Rising Stars. Hier deelde 3 jonge sociaal ondernemers hun verhaal. Van het aanpakken van menstruatiearmoede tot het bieden van toegang tot ondersteuning bij schoolbegeleiding. We kunnen allemaal leren van deze jonge succesvolle sociaal ondernemers.

Gepubliceerd op 1 november 2023

Een van de sociaal ondernemers is Darine el Houfi van Leren voor de Toekomst. Darine is opgegroeid in een van de minder welvarende wijken in Zeist. Toen hij naar de middelbare school ging kwam hij op een ‘witte school’, waar kinderen opzaten van wie de ouders veel geld hadden. Waar hij elke dag 9 verdiepingen trap moest lopen, hadden zijn vrienden een lift in hun huis. Veel van deze kinderen kregen bijles, maar voor Darine zijn vader was dat te duur. Vanaf dat moment wist Darine, ‘ik wil succesvol worden’.

Hij begon met 1-op-1 bijles geven. Dit groeide al snel uit tot een succesvolle onderneming. Terwijl de meeste bijlesbedrijven 80/90 euro per maand rekenen, vraagt Leren voor de Toekomst slechts 40 euro per maand, en zelfs maar 20 euro per maand als ouders aantonen dat ze het niet kunnen betalen. Naast de bijles helpt de docent ook de ouders die het Nederlandse schoolsysteem niet goed begrijpen, door bijvoorbeeld mee te gaan naar ouderavonden.

Leren voor de Toekomst had in 2017 nog maar 1 locatie met 60 leerlingen. 6 jaar later zijn dit 23 locaties met meer dan 300 docenten en 28000 leerlingen. Dit bleef niet onopgemerkt. Hij werd namelijk uitgenodigd om met de koning te lunchen, samen met 99 andere mensen die zich inzetten voor de samenleving. De koning noemde hen 'de steunpilaren van de samenleving'. Darine zegt hier op het SEWF over: “If a boy from the L flat in Zeist, who grew up in a poor family with 7 kids in a 3 bedroom apartment can meet the king, everybody can meet the king”.

Als er een droom waarheid kan worden voor Darine is het: “Provide tutoring classing for all kids over the world”. Dit kan niet zonder de hulp van de overheid. Sociaal ondernemen wordt steeds een belangrijker onderwerp. Om te zorgen dat ondernemingen meer impact gaan maken, moet de overheid een groot stimuleringsprogramma sociaal ondernemen lanceren. Dit is een standpunt van Social Enterprise NL die te vinden is in onze Position paper.

Darine inspireert met zijn onderneming veel jongeren die naar hem opkijken. De overheid heeft een belangrijke taak om sociale ondernemingen als ‘Leren voor de Toekomst’ te stimuleren, bijvoorbeeld door flink in hen te investeren of maatschappelijke innovaties specifiek plek te geven binnen het innovatiebeleid. Alleen zo kunnen we werken aan een maatschappelijk verantwoorde toekomst!

Wil je sociaal ondernemers als Darine ondersteunen als overheid?

Lees hier onze voorstellen
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •