Artikelen

VVD’er zet zich in voor sociaal ondernemen!

De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichterbij, maar veel mensen weten nog niet goed waar ze op moet stemmen.  Waar staan de politieke partijen staan op de thema’s die belangrijk zijn voor de impact economie? In de verkiezingenreeks van Money Matters, de podcast van Social Finance NL gaat host Ruben Koekoek in gesprek met vertegenwoordigers van een aantal grote politieke partijen. 

Gepubliceerd op 30 oktober 2023

In de eerste aflevering spreekt Ruben met Daan de Kort van de VVD. Daan vertelt wat het nieuwe kabinet moet doen in het stimuleren van sociale ondernemingen. Ook vertelt Jorien van Lookeren van Social Enterprise NL haar wensenlijstje voor de nieuwe Regering over wat er moet veranderen. Meer hier over vindt je in de position paper die Social Enterprise NL deze zomer publiceerde.

Maatschappelijk inkopen de norm voor alle overheidsuitgaven
Een belangrijk standpunt uit de position paper is het belang van maatschappelijk inkopen bij alle overheidsbestedingen. Daan vertelt hierover: “Juist als overheid moet je de standaard hoog zetten. Het rijk, de provincies en gemeentes geven heel veel geld uit. Die kunnen door in hun uitgaven rekening te houden met sociaal ondernemerschap, echt een goede stap zetten en inspireren”(…) “Er wordt voor 100 miljard ingekocht. Het kabinet moet in de aanbestedingscritiria meenemen dat sociaal ondernemen heel belangrijk is, dat het een kwaliteitsvoorwaarde wordt. Dan ontkomen de ministeries, provincies en gemeente er niet aan om in te kopen bij sociaal ondernemers”.

Sociaal ondernemers aan de beslistafels
Het is ook heel belangrijk dat sociale ondernemers aan de beslistafel komen te zitten. Dit is een standpunt waar Social Enterprise NL al enige tijd voor strijd. Daan zegt hierover: “Ik benadruk elke keer wat mijn visie is op sociaal ondernemerschap, en hoe ik ook verwacht dat ze steeds meer positie zullen krijgen in onze samenleving. En dan ontkomen we er ook niet meer aan om sociale ondernemers te vragen aan de beslistafel”.

BVm: liever vandaag dan morgen
Social Enterprise NL zet zich al een lange tijd in voor invoering van de BVmaatschappelijk. Deze staat in het Regeerakkoord van het kabinet Rutte IV, met de vroegtijdige val van het kabinet zitten we in een belangrijke fase. Daan is positief over snelle invoering van de BVm: “iedere onderneming maakt impact, maar een sociale ondernemer maakt maatschappelijk nog veel meer impact. Daarvoor komt deze wet. (…) Wat ik heb begrepen is dat het al heel ver is in de voorbereiding en dat het binnen afzienbare tijd richting de kamer komt, dat het in consultatie gaat. Waarop allerlei partijen erop kunnen reageren om het nog beter te maken. Ik denk dat het voorstel begin volgend jaar naar de kamer kan gaan of misschien al eerder. Liever vandaag dan morgen”.

Persoonlijke drive: Daan maakt zich hard voor mensen met een beperking
Daan maakt zich in het bijzonder hard voor mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens Daan kan het kabinet hier een belangrijke rol in spelen. Hij vertelt dat veel ondernemers koudwatervrees hebben om mensen met een beperking aan te nemen. Terwijl zij juist vaak talenten hebben die je heel goed kan inzetten binnen je bedrijf. Volgens Daan moet de overheid zorgen voor een ‘no-riskpolis’. Dit houdt in dat als ‘de persoon met een afstand tot de arbeid markt’ uitvalt door bijvoorbeeld ziekte, het risico niet bij de werkgever maar bij de overheid ligt. De overheid draait dan in dit geval voor de ‘risico kosten’ op. Met dit plan zal een ondernemer meer mensen durven aan te nemen en wordt het voor deze groep makkelijker om een baan te vinden en het beste uit zichzelf halen.

Het is mooi om te lezen dat Daan de Kort het onderwerp sociaal ondernemerschap zo belangrijk vindt en mogelijkheden schetst voor de nieuwe Regering om deze groep ondernemers te stimuleren in het maken van meer impact.
 

De hele podcast luisteren?

Website

Spotify

iTunes

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •