
Evenementen
(Wachtlijst) Verdiepingsprogramma: Omgaan met de Gemeente 2023
Wanneer?
Donderdag 5 oktober, donderdag 2 november, donderdag 16 november, donderdag 7 december
Waar?
Utrecht, Amsterdam, Emmen en online
let op: programma zit vol dus we werken met een wachtlijst. Als je interesse hebt kan je je hieronder aanmelden, dan nemen we contact met je op

Gepubliceerd op 5 oktober 2023
Het verdiepingsprogramma Omgaan met de Gemeente geeft je kennis, inzichten en handelingsperspectief om van de gemeente een goede samenwerkingspartner te maken.
Dit programma is iets voor jou als de zakelijke relatie met jouw gemeente (dat kan zijn de gemeente waar je gevestigd bent of een nieuwe gemeente) wilt versterken. Dat doe je in dit programma aan de hand van de volgende leerdoelen:
- Je doet kennis op over hoe een gemeente 'werkt' en hoe je als sociaal ondernemer je weg moet vinden binnen de gemeente;
- je leert hoe je jouw product/dienst kan positioneren als de oplossing voor een probleem van de gemeente (dat klinkt krom, maar door het zo te 'vermarkten' opent dat waarschijnlijk veel deuren);
- je krijgt 6 methoden die je kan toepassen in een onderhandeling/gesprek met een ambtenaar om een win/win/win (sociale onderneming, gemeente, maatschappij) samenwerking te realiseren;
- je krijgt persoonlijk advies van een wethouder na jouw eindpitch, waarmee je klaar bent voor het gesprek met een ambtenaar of 'jouw' wethouder.
"De cursus zet aan tot een grondige introspectie op jouw onderneming. Het brengt je bij je kernwaarden en je kernactiviteiten en welke oplossing je daarmee biedt voor de Gemeente. Vervolgens biedt de cursus praktische handvatten om de gemeente uit te dagen deze waarde te integreren in het beleid."Deelnemer Omgaan met de Gemeente 2022,
Programma
5 oktober 09.00 - 13.00 u - Intervisie en hoe functioneert een gemeente?
Leren met en van elkaar als sociaal ondernemers is belangrijk in het programma. We starten daarom met kennismaking en intervisie. Daarna volgt een inhoudelijk deel over het functioneren van gemeenten. Hoe komen beslissingen tot stand? Hoe lopen de lijntjes binnen de gemeente? Bij wie moet je zijn als je jouw belangen wil vertegenwoordigen? Het klinkt misschien als basiskennis, maar de ervaring leert dat dit toch waardevol is in het verbeteren van de samenwerking. Twee ambtenaren van de gemeente Utrecht vertellen uit eigen ervaring hoe het eraan toegaat bij de gemeente. Er komt ook een expert dit zal ingaan op de kansen voor jou als sociaal ondernemer bij inkoop van de gemeente.
2 november 13.30 - 17.30 u - Aanscherpen van jouw propositie richting de gemeente
Onder begeleiding van Jurgen Warmerdam ga je aan de slag met jouw waardepropositie voor de gemeente. Welke woorden kun je beter wel of niet gebruiken? Hoe positioneer je je ten opzichte van de gemeente? En hoe 'verkoop' je jouw product/dienst als oplossing voor de gemeente? Aan de hand van een door jou voorbereide casus voer je een rollenspel uit met Jurgen, die op de stoel van de gemeente-abtenaar gaat zitten.
16 november 13.00 - 17.00 u - Alles is onderhandelen
Tijdens deze training staat de kunst van het onderhandelen centraal. Hoe zorg je dat er een situatie ontstaat waar beide partijen iets aan hebben? Welke interventies kan je doen als de onderhandelingen vastlopen? En hoe haal je meer waarde uit een bestaande samenwerking? Geurt Jan de Heus neemt je mee in de kunst van het onderhandelen, met als inzet een win-win samenwerking creëren met de gemeente.
7 december* dagdeel (ochtend of middag, ntb)- Vervolgstappen
Je brengt de lessen en ervaringen uit de sessies samen in een gesprek met een wethouder Guido Rink (tbc) van de gemeente Emmen. Je pitcht jouw ondernemingsplan aan de wethouder en hij geeft directe feedback op jouw pitch. Waar slaat hij op aan? Past jouw product/dienst goed bij de uitdagingen van de gemeente? En welke tips heeft hij om jouw pitch nog sterker te maken. Met deze eindpitch doe je een goede voorbereiding op het echte gesprek met jouw wethouder!
* Let op: deze dag reizen we af naar Emmen.
Praktische informatie
Wat?
Verdiepingsprogramma Omgaan met de Gemeente
Wie?
Leden van Social Enterprise NL en andere sociale ondernemingen
Waar?
Wisselende locaties in de regio Utrecht/Amsterdam. Dag 3 is online. Voor dag 4 reizen we af naar Emmen.
Wanneer?
Oktober – december 2023
Kosten
€600,- excl. BTW per deelnemer voor leden van Social Enterprise NL leden, Impact Noord, Impact Oost, Impact 030, Impact Zuid, Social club Den Haag, Voorgoed Rotterdam, Impact Hub Amsterdam en Stadsgarage Haarlem. Sociale ondernemingen die niet zijn aangesloten betalen €800,-.
Aanmelden
Interesse? Meld je hier aan.
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de G40.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!