Extern

Vijf bevindingen uit de nieuwe European Social Enterprise Monitor

Vandaag is de nieuwe European Social Enterprise Monitor 2021-2022. NOS berichtte er al over, en in een apart artikel op deze website zetten wij vijf belangrijke bevindingen uit het rapport voor je op een rij.

Gepubliceerd op 15 november 2022

In het rapport valt te lezen dat de social enterprise sector in Europa groeit. Tussen de landen zijn verschillen, waarvan we er een aantal hieronder uitlichten.

Meer omzet
In Nederland heeft 54,6% van deze sector een groei in omzet gezien, zo valt onder andere in de monitor te lezen. 86% van deze Nederlandse ondernemers verwacht in de komende twaalf maanden te groeien in omzet. Dit ligt boven het Europees gemiddelde.

Verwachting over meer personeel
14,3% van de Nederlandse sociale ondernemingen verwachten de grootste groei in personeel. Dat is hoog in vergelijking met de meeste Europese landen.

Impact meten
Nederlandse ondernemingen zijn gemiddeld veel bezig met meten van hun impact, essentieel voor de duiding van hun maatschappelijke bijdragen. Samen met Oostenrijk, Portugal, Frankrijk en Italië is twee derde van Nederlandse sector bezig met het meten van impact.

Verspreiden van kennis
Door heel Europa heen zien we dat sociale ondernemingen ook breder maatschappelijke impact leveren. Bijna 44% van de ondernemingen in Europa verspreidt bijvoorbeeld zijn kennis over innovaties. In Nederland is dit zelfs nog iets hoger (48%).

Business to business
35,4% van de Europese sociale ondernemingen doen aan business to business (B2B). Nederland is hierin duidelijk verschillend: 59,7% van de Nederlandse sociale ondernemingen haalt grotendeels inkomen uit B2B-activiteiten.

De Nederlandse editie van dit onderzoek verscheen al in april, maar dit is de eerste keer dat de resultaten van verschillende Europese landen in één rapport samengebracht worden en vergeleken kunnen worden.

De European Social Enterprise Monitor is een initiatief van Euclid Network en wordt ondersteund door de Europese Commissie. Het onderzoek is uitgevoerd in 21 landen.

Het hele rapport is hier te bekijken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •