Nieuws

Mark Hillen: "Minister Adriaansens voert wet sociale ondernemingen niet uit"

In een uitgebreid interview in P+ People Planet Profit deelt Mark Hillen, onze medeoprichter en voormalig directeur, zijn kritische inzichten over de uitdagingen rond de implementatie van de BVm-wet, reflecteert hij op zijn nieuwe rol als 'Chief of Innovation' en deelt hij zijn visie op de toekomst van sociaal ondernemen. Lees hieronder alvast een gedeelte van het interview, of ga direct naar het gehele stuk in P+

Gepubliceerd op 29 april 2024

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaatbeleid wil de wet niet uitvoeren die sociale ondernemingen een eigen wettelijke status geeft, de BVm (BV maatschappelijk). Dat zegt Mark Hillen (1960) van Social Enterprise NL.

Hillen: “Die wet staat in het Regeerakkoord maar ligt nog steeds gewoon op het bureau van de minister. Dit is natuurlijk een neoliberale minister die het eigenlijk gewoon niet voelt en niet wil. Ze heeft haar handtekening onder het Regeerakkoord gezet, maar ze voert het niet uit. Dat is niet goed voor het vertrouwen in de overheid. Die hele discussie rond de BVm duurt met tien jaar natuurlijk veel te lang.”

Hillen had eerder met een andere bewindsman van de VVD een negatieve ervaring over een aparte status voor bedrijven met impactdoelen: met de minister-president zelf. Hillen: “We hebben ooit een keer een oploopje gehad voor het Catshuis en daar met Mark Rutte gesproken. Die zei: ‘In principe vind ik dat de overheid niks moet doen, want dat is wat een liberaal vindt’. Daar plukken we nu de vruchten van. Ze hebben heel veel dingen laten lopen. We hebben een overheid nodig die probeert te geleiden vanuit een ethisch besef. Dat ontbreekt.”

P+ sprak met Hillen naar aanleiding van een bijzondere carrièrestap. Hij treedt terug als directeur-oprichter van Social Enterprise NL, maar blijft wel bij de organisatie van sociaal ondernemers aan als ‘Chief of Innovation’. Hij zal deze nieuwe rol deels vanuit Sevilla in Spanje invullen.

“Ik heb de sleutels overhandigd”, vertelt Hillen tegen P+. “Ik was er de medeoprichter, de voorzitter, de algemeen-directeur. En nu ben ik medewerker. En heel benieuwd hoe dit gaat lopen.”

De econoom Hillen heeft de directie van ‘zijn’ organisatie van sociale ondernemingen overgedragen aan Stefan Panhuijsen en Leonie Bank. Zelf zegt hij daarover: “Stefan en Leonie gaan nu hun eigen gang. Ik moet er nog even aan wennen. Niet dat ik ze nog veel lastigval met ongevraagd commentaar. Het is eerder zo van: Ik hoor weinig van ze. Maar dat is alleen maar natuurlijk.”

Hij wil in ieder geval niet zijn zoals andere afzwaaiende managers die zeggen: ik hoef niet meer te werken. Hillen: “Ik ben echt fundamenteel tegen het hele concept van pensioen. Het is superleuk om met jonge mensen te blijven werken. Drie keer in de week golfen is geen goed idee, Ik wil al mijn generatiegenoten oproepen tot aan hun 78ste een bijdrage aan deze maatschappij te blijven leveren. Ik heb me laten vertellen dat er dan iets met je witte bloedlichaampjes gebeurt. Daardoor ga je je oud voelen.”

Lees hier het volledige interview met Hillen waarin hij terugblikt op zijn loopbaan en de ontwikkeling van Social Enterprise NL.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •