Nieuws

Terugblik op het commissiedebat over de Participatiewet

Op 14 mei was het commissiedebat Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de herziening van de Participatiewet. Samen met baanbrekers Sturen en Werken Op Maat, Meo, Social Capital, Greenfox en Breedweer agendeerde Social Enterprise NL de positie van sociale ondernemingen in de participatiewet.

Gepubliceerd op 6 juni 2024

Sociale ondernemingen zijn een belangrijke samenwerkingspartner in het arbeidsmarktvraagstuk, maar worden door gemeenten onvoldoende gezien en gevonden als partner. Het is goed om te zien dat deze inbreng werd meegenomen in het debat.   

Sociale ondernemingen zouden veel meer mensen kunnen opnemen en ontwikkelen als barrières weggenomen zouden worden. Gemeenten lijken moeite te hebben met een rol als intermediair richting sociale ondernemingen.” Zo schetst Kamerlid Inge van Dijk (CDA). Volgens haar zouden gemeenten sociale ondernemingen eerder moeten betrekken bij het wervingsproces van kandidaten, zij verzocht de minister zich hier hard voor te maken. 

Daan de Kort (VVD) beaamt dit en benadrukt dat sociale ondernemingen onvoldoende betrokken worden bij het beleid van de gemeente. De Kort stelde daarnaast de vraag of er niet meer geld naar sociaal ondernemers zou moeten gaan, aangezien sociaal ontwikkelbedrijven nu al veel extra middelen krijgen.  

Demissionair minister Schouten reageerde hierop dat beide partijen belangrijk zijn in het vraagstuk. Volgens haar is het aan de gemeenten zelf om te kiezen met welke partijen zij samenwerken en in welke samenwerking zij investeren. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •