Nieuws

Werkbezoek met Europarlementariër Anja Haga

Op 5 april organiseerde Social Enterprise NL een werkbezoek met Europarlementariër Anja Haga van de ChristenUnie. We waren te gast bij het kantoor van Dopper, sociale onderneming Breedweer sloot ook aan bij het bezoek.

Gepubliceerd op 10 april 2024

Anja Haga zet zich in het Europees Parlement onder andere in voor een circulaire economie en ze pleit met veel enthousiasme voor sociaal ondernemen.

Samen gingen wij in gesprek over de rol van sociaal ondernemerschap in de transitie naar een duurzame economie, Europese wetgeving en de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen.

Europees beleid als oplossing
Dopper zorgt met de iconische flessen en met de Dopper Wave beweging voor veel impact in het tegengaan van single-use plastic. Anja Haga, die zelf compleet plasticvrij leeft, is enthousiast over de beweging. Zij is ervan overtuigd dat beleid op Europees niveau de oplossing is voor het probleem. Er is strikte wetgeving nodig om milieuvervuiling, zoals verpakt water, tegen te gaan. Met vrijwilligheid van burgers en bedrijven lukt dat niet denkt ze, beleid vanuit de EU heeft de slagkracht om het probleem echt aan te pakken.

Het belang van CSRD en aankomende CSDDD
Breedweer is een sociale onderneming die naar eigen zeggen impact verkoopt door middel van facilitaire dienstverlening. Jack Stuifbergen, oprichter van Breedweer, ziet kansen voor sociale ondernemingen om voor te sorteren op CSRD-wetgeving. Jack Stuifbergen, oprichter van Breedweer, ziet kansen voor sociale ondernemingen om meer impact te maken door voor te sorteren op CSRD-wetgeving. Dat is Europese regelgeving omtrent duurzaamheidsrapportage. Hierdoor moeten de grootste bedrijven van Europa rapporteren over hun sociale- en milieuprestaties.

Hoewel het MKB nu nog niet direct acties hoeft te ondernemen, zal CSRD-wetgeving wel al effect hebben op kleinere bedrijven die actief zijn in de keten van grote bedrijven. Vanaf 2026 valt ook het MKB onder de CSRD-wetgeving. Ook pleit Stuifbergen voor het aannemen van de CSDDD, een begeleiding op CSRD. Dit is ontworpen om naast duurzaamheidsrapportages bedrijven te helpen duurzaamheidsrisico's van hun toeleveringsketens er een eenduidig en inkoopactiviteiten te identificeren en te beperken.

Europese Parlementsverkiezingen
Vanuit Europa is er de laatste jaren ambitieus beleid gekomen voor de social enterprise beweging, zoals het Social Economy Action Plan uit 2021. Europa is een belangrijk bestuursniveau voor het versnellen van de beweging van sociaal ondernemerschap, wat de aanstaande verkiezingen interessant en relevant maakt.

Naast de verkiezingen in juni benadrukt Anja Haga het belang van het anticiperen op Europese stemmingen, zoals de aankomende CSDDD-stemming op 24 april. Ze wijst op de cruciale rol van landen als Duitsland en Frankrijk in het bevorderen van de duurzaamheidsbeweging binnen Europa, eerder hielden zij CSDDD tegen in de Raad van Europa.

Vanuit het perspectief van sociaal ondernemen blijven we de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen volgen en hierover berichten.

#roadtoEUelections2024 #sociaalondernemen #verkiezingen #impactfirst

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •