Nieuws

Social Finance for Community Based Social Enterprises

We hebben de handen ineengeslagen met Stichting DOEN en LSA Bewoners voor het meerjarige project: ‘Social finance for community based social enterprises’. We willen hiermee de toegankelijkheid van financiering voor bewonersbedrijven vergroten. Fase 1: Hoe ziet de huidige financieringsmarkt eruit en welke behoeften bestaan er?

Gepubliceerd op 23 maart 2021

We gaan in 20 maanden in 4 fases aan de slag met het verbeteren van de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven. In fase 1, waarin we ons nu bevinden, hebben we een survey uitgezet onder bewonersbedrijven. Hierdoor krijgen we meer inzicht in hoe de huidige financieringsmarkt werkt en welke behoeften er bestaan. We werken aan een rapport dat een overzicht en analyse biedt van de huidige staat van de financiële markt voor bewonersbedrijven. We delen graag de eerste inzichten met je.

Bijna alle bewonersbedrijven hebben in de afgelopen vijf jaar financiering gezocht voor de ontwikkeling van activiteiten, projecten en investeringen, zoals verduurzaming van het pand een verbouwing of de aanschaf van machines. Alleen het aantrekken van financiering is niet altijd gemakkelijk. Iets meer dan de helft van de bewonersbedrijven heeft het idee dat eer onvoldoende financiers of financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn. Subsidies zijn moeilijk te realiseren, te vaak gericht op één doel of doelgroep of op nieuwe initiatieven in plaats van op continuïteit. De grootste behoeften van de bewonersbedrijven om de maatschappelijke impact van de organisatie te kunnen waarborgen zijn dan ook het aantrekken van kapitaal/financiering en het ontwikkelen van een steviger verdienmodel. 

Het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van financiering voor bewonersbedrijven. Zeker omdat ruim driekwart van de bewonersbedrijven in de komende twee jaar financiering wil gaan zoeken. Wij gaan met dit probleem aan de slag en gaan samen met Stichting Doen en LSA Bewoners nieuwe oplossingen ontwikkelen. 

Wil je op de hoogte blijven van dit project? Houd deze website in de gaten voor alle inzichten die we opdoen tijdens het project of meld je hier aan voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief! 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •