Stagevacature: beleid en onderzoek
Wil jij bijdragen aan een beter…
Nieuws
Systeem op de schop, de podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten.
Gepubliceerd op 21 december 2021
Seada Nourhussen, hoofdredacteur en mede-eigenaresse van OneWorld, vertelt in de 17e aflevering aan Stefan en Willemijn over de transitie van OneWorld naar een eigenzinnige publiekstitel die toonaangevend is op dé thema’s van onze tijd – gender, racisme en klimaatrechtvaardigheid. Ze doet een boek open over hoe ze braken met de politieke traditie om als journalist neutraal te zijn. Niemand is immers neutraal en het is juist belangrijk dat media kritisch naar zichzelf zijn en kritiek van buitenaf ook mogen verwelkomen. Met Seada als hoofdredacteur sinds 2018 groeide OneWorld in profilering en naamsbekendheid dankzij een manifest, bewuste statements en taalkeuzes, maar het mocht niet baten: het businessmodel bleek niet meer houdbaar en in 2020 werden alle contracten, ook die van Seada, ontbonden om opnieuw te beginnen met een kleine club. Ze zette een kritische en rechtvaardige koers in voor OneWorld en al snel werd ze eigenaar van het bedrijf. Luister naar haar weg daarnaartoe en haar vele verhalen in de nieuwste aflevering van Systeem op de Schop! Zoals ze zelf zegt: “Je vraagt om een antwoord, maar krijgt een verhaal.”
‘Je vraagt om een antwoord, en krijgt een verhaal’. Seada was altijd al bezig met verhalen maken, en wilde gewoon schrijven. Vanuit huis kreeg ze altijd al een rechtvaardigheidsbesef en maatschappelijk bewustzijn mee. Daar ging ze mee aan de slag in haar schrijfwerk. De keuze was al snel gemaakt, geen fictie: ‘de werkelijkheid is eigenlijk veel raarder dan fictie, dus je hebt fictie eigenlijk helemaal niet nodig’. In 2018 werd ze hoofdredacteur van OneWorld, ze had een visie op journalistiek en maakte de boel urgenter, meer statements en ze namen standpunten in rond taalkwesties. Kritisch zijn op je eigen werk en de mediasector is daarbij een belangrijke factor. Je kan niet neutraal zijn als journalist, daar moet je transparant over zijn, maar ook kunnen toegeven als je een fout maakt. In 2020 werd ze mede-eigenaar. In de aflevering vertelt ze hoe ze dit nieuwe avontuur aandurfde en waarom ze het werken bij een subsideerd blad niet zou kunnen veroorloven.
Samen met John Olivieira, begonnen ze in 2020 opnieuw, met een klein clubje. Zelfstandig, zonder subsidie (die al voor Seada's aantreden gestopt was) en als social enterprise. Het businessmodel wat nog uit de subsidietijd kwam was niet houdbaar en van 10 keer per jaar een uitgave ging het blad naar enkel een zomer en een winternummer. Seada vertelt hoe dit invloed had op hun lezers en hoe ze omgaan met die shift. De toekomst biedt mooie dingen in het vizier: vanaf 2022 wordt OneWorld een kwartaalblad en bieden ze je nog meer leesvoer. Ook denkt Seada na over het oprichten van een OneWorld academy om een nieuwe lichting journalisten te verwelkomen en het medialandschap te verrijken.
De shoutout van Seada gaat niet naar een enkele ondernemer, maar naar een aantal inspirerende vrouwen die in de media hun plek pakken. Zo noemt ze Rowan Blijd (journalist bij Vers in de Pers) die op een rijtje zette wat er in de media allemaal veranderd is de laatste tijd: Zo kreeg Vogue een nieuwe redactrice met Turks-Nederlandse afkomst, Yeliz Çiçek, werd Mandy Woelkens de nieuwe redactrice van Linda Meiden en werd Awura Abena de nieuwe managing editor bij Cosmopolitan. Inspirerende vrouwen, waarvan we zeker even het werk van in de gaten moeten houden. Ook Alien Mag krijgt een plekje in de schijnwerpers; een platform voor verhalen van (voornamelijk) vrouwen die niet gezien worden, opgericht door Aminanta Minte. Genoeg om te lezen, veel leesplezier!
Luister snel naar de nieuwste aflevering in je favoriete podcast app:
Luister ook de andere afleveringen, check www.social-enterprise.nl/systeemopdeschop
trefwoorden:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!