Nieuws

Luister nu naar Systeem op de Schop met Oma's Soep

Systeem op de schop, de podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en met deze keer Mark Hillen als co-host in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten. 

Gepubliceerd op 29 november 2021

In de 16e aflevering willen Stefan en Willemijn alles over het succesverhaal van Oma’s Soep horen van Max Kranendijk. Max is met Oma’s Soep eenzaamheidsbestrijder en laat jongeren samen met eenzame ouderen soep (en stamppotten) koken. Zo’n 1,4 miljoen ouderen voelen zich regelmatig alleen en de verwachting is dat het aantal blijft stijgen. Oma’s Soep maakt gelukkig haar missie ervan om de eenzaamheid te bestrijden en organiseert acties als soep-aan-huis en kookdagen in buurthuizen. Zo maken ze wekelijks 100 ouderen in 9 verschillende steden blij met een soepje en een verrassing.

Geen wonder dat Oma’s Soep onlangs de Butterfly Award in ontvangst mocht nemen als inspirerende sociale onderneming (www.butterflyaward.nl)! Max neemt je mee in het verhaal van het begin met blunders, zoals het verkopen van bedorven soep, tot het heden waarbij ze flink groeien en in supermarkten als Albert Heijn, Spar, Picnic, Gorillas en Flink al liggen. Benieuwd naar het hele verhaal? Luister maar snel. 

 Het begon met een klassiek gesprek in de kroeg met een vriend (mede-oprichter Robert Croese). Eenzaamheid onder ouderen kwam ter sprake, een groot en groeiend probleem. Bijna de helft van alle ouderen in Nederland (1,4 miljoen mensen) voelt zich regelmatig eenzaam. De verwachting is dat het aantal eenzame ouderen de komende 20 jaar zal verdubbelen. Gelukkig heeft Oma's Soep er haar missie van gemaakt om te voorkomen dat het aantal eenzame ouderen verdubbelt. Geïnspireerd op Max zijn eigen oma die zelf heerlijke soepen maakte, ontstond Oma's Soep.  

Samen met studentenbesturen werken ze samen om jongeren en ouderen samen te brengen op de soep kookdagen.  Naast het verblijden van de ouderen op de kookdagen, kan heel Nederland ondertussen meegenieten van het lekkers van Oma's soep.  Het model is verder simpel en transparant : hoe meer winst er wordt gemaakt met de verkoop van de soepen, hoe meer Oma's Soep kan uitkeren naar de stichtingen en hoe meer ouderen ze kunnen helpen.   

 Hoewel het verkopen van de soepen in een eigen winkeltje niet helemaal goed uitpakte, vliegen de soepen van Oma's Soep in de supermarkten over de toonbank.  Door de product pitch te winnen bij de Albert Heijn hebben ze grote stappen kunnen maken en is Oma’s Soep snel in veel winkels komen te liggen. Zo kunnen ze goed groeien en is er ruimte voor meer productontwikkelingen, zoals de stoofpotjes en stamppotten om heerlijk thuis van te kunnen smullen.  Liever zelf aan de kook? Oma's Soep heeft onlangs een kookboek uitgebracht met heerlijke recepten en mooie verhalen.   

 Het succesverhaal van Oma's Soep hoor je nu van begin tot heden in de nieuwe aflevering van Systeem op de Schop!  Een tip van Max:  gewoon gaan doen, alles proberen en dan kom je er vanzelf achter wat werkt.   

De shoutout van Max gaat naar de Welcome App, een platform waar nieuwkomers samen worden gebracht. In de app staan allerlei activiteiten, evenementen, cursussen etc. Die ze kunnen bijwonen. Zo worden ze geholpen bij het integreren in ons kikkerlandje. Leuk om te weten: twee nieuwkomers hebben via deze app tijdelijk soepen gemaakt bij Oma's Soep! Zeker de moeite waard om te checken en te downloaden.  

Luister snel naar de nieuwste aflevering in je favoriete podcast app:

Spotify
> iTunes

Luister ook de andere afleveringen, check www.social-enterprise.nl/systeemopdeschop