Nieuws

Eigen haard is goud waard: de zoektocht naar passende financiering voor de aankoop van vastgoed door bewonersbedrijven

Een projectteam van LSA bewoners, Stichting DOEN, KNHM foundation en Social Enterprise NL nodigen je met deze publicatie uit om mee te lezen met onze zoektocht. Een zochtocht naar passende financiering voor de aankoop van vastgoed door bewonersbedrijven. Want: een eigen haard is goud waard voor de buurt. 

Gepubliceerd op 27 juni 2022

De wereld van bewonersbedrijven
De wereld van bewonersbedrijven, een onderneming van en voor buurtbewoners, is een wereld op zich. Het is een wereld waarin veel gebeurt, waar soms schuring en frustratie zit met traditionele publieke en maatschappelijke organisaties én de markt. Maar vooral een wereld waar hele mooie dingen gebeuren.

We beschrijven onze zoektocht naar een belangrijk middel voor een bloeiende sector van bewonersbedrijven: passende financiering om als bedrijf een eigen pand aan te kopen of langdurig te huren. Onze reis duurde twee jaar en geeft vooral inzichten in de succesfactoren en obstakels voor die financiering. We hopen dat anderen kunnen voortbouwen op onze inzichten en we samen, met eenieder die zich daarvoor wil inzetten, de toegankelijkheid van financiering vergroten. Daarmee is het project eerder een start- dan een eindpunt. Veel leesplezier en we hopen dat er een nieuwe wereld voor je opengaat.

Download hier de publicatie.

"We hebben ons specifiek gericht op de financiering van vastgoed, want onze aanname was dat het hebben van een eigen pand een belangrijke sleutel vormt voor succesvolle bewonersbedrijven." 

De zoektocht beschreven in vier fases 
De zoektocht naar passende financiering waarmee bewonersbedrijven een eigen plek krijgen, loopt als een rode draad door het project. We houden het niet bij analyses en aanbevelingen alleen, want als we de toegang tot financiering willen verbeteren, moeten de handen uit de mouwen. Ons motto: doen en ontwikkelen. Vier fases vormen de leidraad. 

< De Onderzoeksfase geeft inzicht in de Nederlandse sector van bewonersbedrijven en het huidige financieringslandschap. Dit is gebundeld in het rapport Kapitaal voor de Buurt. We geven de belangrijkste bevindingen weer in een infographic. 

> De Designfase is een beschrijving van twee prototypes voor nieuwe financieringsinstrumenten. Een korte beschrijving van het proces, centraal staan de uitkomsten van het proces. 

< De Trainingsfase met inzichten uit ‘Pitchen voor Impact’. Een groeiprogramma waarin we 10 bewonersbedrijven intensief begeleiden naar een financieringsaanvraag met een degelijk bedrijfsplan. 

> De Toekomstfase waarin we afronden en vooruitblikken. We hebben draagvlak gecreëerd voor het belang van een nieuwe financieringsvorm. En we zijn met een aantal partijen serieus in gesprek over het uitrollen van een nieuwe organisatie waarin de financieringsinstrumenten een plek krijgen. 

Een samenleving draait om samenhang, en dat is precies wat bewonersbedrijven creëren op lokaal niveau. De goede voorbeelden in Nederland inspireren hopelijk anderen en versnellen zo de beweging van lokale impactmakers. Aan ons de taak om financiële randvoorwaarden te scheppen zodat zij zich op de impact kunnen richten
Mark Hillen, Directeur Social Enterprise NL

Een kleine twee jaar Social finance for community based social enterprises heeft ons veel inzichten opgeleverd. Aan ons de taak om deze kennis om te zetten in ideeën voor nieuwe financieringsvormen en de contouren te schetsen voor een nieuwe organisatie om het instrument in onder te brengen. In de laatste fase van het project hebben we een aantal acties ondernomen om de betrokkenheid van partijen bij en het draagvlak voor ontwikkeling van een nieuwe financieringsvorm te vergroten. Daarvan zijn het voeren van rondetafelgesprekken en de ondertekening van een Memorandum of Understanding de belangrijkste.

Op 22 september sluiten we het project feestelijk af met de ondertekening van de Memorandum of Understanding. Aanmelden kan via deze pagina
Dit project is gefinancierd door de Europese Unie. 

Wil je in contact komen naar aanleiding van de publicatie? Mail dan naar jorien@social-enterprise.nl

Meer weten? Bekijk ondernemenmetjebuurt.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •