Nieuws

Deel I: Sociaal ondernemers staan op en pakken door in tijden van het coronavirus

In een korte tijd hebben veel sociaal ondernemers het roer om moeten gooien door de uitbraak van het coronavirus. We zien de altijd gedreven sociaal ondernemer opstaan en met vele daadkrachtige oplossingen en creatieve ideeën komen. Wij verzamelen deze initiatieven en delen ze  om zo veel mogelijk mensen te bereiken. 

Gepubliceerd op 18 maart 2020

Nieuwe bezorgservice voor de ondersteuning van restaurants
FOODLOGICA bezorgt etenswaren aan bedrijven in de voedselbranche om het laatste stukje van hun logistics chain ook duurzaam te maken. Ze blijven tijdens de coronacrisis gewoon doorgaan met deze service, een stuk voorzichtiger weliswaar, én willen de restaurants en voedselproducenten een handje helpen. Door de situatie in Italië te bekijken zijn ze bang dat traditionele bezorgdiensten zoals Thuisbezorgd en UberEats binnenkort hun maximale capaciteit bereiken. Om de restaurants en voedselproducenten te steunen zodat zij kunnen blijven leveren aan hun klanten bieden ze nu ook een bezorgdienst aan huis aan. Heb jij deze (duurzame) bezorgingservice momenteel hard nodig? Neem dan contact met ze op. Ze helpen je graag!

Werkzaam in de gezondheidszorg? Rij voor de helft van de prijs met deze groene taxi
Bij Taxi Electric zitten herintredende 50+ers achter het stuur die via omscholing een baan als taxichauffeur kregen, en nu gemotiveerd aan het werk zijn. Taxi Electric biedt in deze periode 50% korting op ritten voor mensen die in de gezondheidszorg en andere vitale beroepen werken. Hiermee zorgt deze elektrische taxi die volledig op groene stroom rijdt ervoor dat deze groep mensen die nu zo van belang zijn, duurzaam en snel op de plek van bestemming komen. 

2% rente bij uitstel van aflossing
Qredits, de sociale kredietverstrekker, stelt een tijdelijke hulpmaatregel open voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek. De extra hulpmaatregel biedt uitstel van aflossing voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode wordt automatisch verlaagd naar 2%. Hiermee wordt de ondernemer ondersteund om het hoofd boven water te houden. Via de speciaal geopende hulplijn door Qredits kunnen ondernemers terecht voor financiële gevolgen van het coronavirus.

Omgaan met de huidige crisis vanuit horeca perspectief
“Opeens moeten sluiten blijft een schok”, zegt Wibe Smulders van Happy Tosti in het artikel van MT. Door de coronamaatregelen zat Wibe met een vrachtlading overtollige tosti’s. Om voedselverspilling tegen te gaan hebben ze een tijdelijke mini-supermarkt geïnstalleerd in Den Haag. Ze ‘verkochten’ het eten onder het motto: “heb je een kleine portemonnee, neem het gratis mee, maar heb je een grote portemonnee, betaal dan voor twee.” Het is een onzekere tijd, ook voor de werknemers van Happy Tosti waarbij het merendeel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft en dus niet zomaar ergens aan het werk komt. De oprichters Wibe en Jasper hebben hun werknemers gerust kunnen stellen dat ze zich voorlopig geen zorgen moeten maken en geloven in de kracht van hun bedrijf. Lees het artikel om meer te weten te komen over hoe je als sociaal horecabedrijf de economische gevolgen van de huidige crisis managet. 
 

Hulpaanbieders worden gematched aan wie dat nodig heeft
Corona Community Care gelanceerd door GoodUp is een nieuw gratis ondersteuningsplatform dat hulpverzoeken matcht met mensen die hulp bieden. In een overzicht worden initiatieven gestart om in deze tijd van crisis diegene te helpen die extra hulp of aandacht nodig hebben. Van het inleveren van mondkapjes voor zwangere vrouwen tot laptops voor kinderen die er thuis geen hebben. Weet jij waar of wil je weten wie hulp kan gebruiken? Start een initiatief op Corona Community Care of meld jezelf aan! 

Screenshot 2020-03-18 at 17.32.51.png
De gevolgen van alle maatregelen om het coronavirus in te dammen raken vooral veel ondernemers. Heb je advies nodig als sociaal ondernemer op het gebied van ondersteunende maatregelen? Op de site van de KvK vind je een volledig overzicht. 

Heb je zelf als sociaal ondernemer een toffe actie of ben je een inspirerend initiatief gestart? Mail Evelien en dan delen we het graag met het netwerk.

Lees verder! Bekijk het volledige overzicht op
www.social-enterprise.nl/corona.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •