Nieuws

Code Sociale Ondernemingen: ruim 50 deelnemers in Register

Ruim 50 sociale ondernemingen zijn inmiddels opgenomen in het Register van de Code Sociale Ondernemingen. De Code is in 2019 in het leven geroepen, mede op initiatief van Social Enterprise NL, om herkenning, erkenning en toetsing van sociale ondernemingen te bevorderen. 

Gepubliceerd op 12 april 2022

Vanhulley, Squarewise, Moyee Coffee, Beleef Dementie, de Clique en tientallen andere sociale ondernemingen zijn al toegelaten tot het Register. Marijt Regts, operationeel manager van de Code Sociale Ondernemingen, vertelt dat de Code en Social Enterprise NL elkaar aanvullen: “We werken allebei aan de groei en professionalisering van de sector van sociale ondernemingen in Nederland. Social Enterprise NL doet dat vooral door een groot netwerk te creëren, sociale ondernemingen te ondersteunen in hun groei- en ontwikkelvragen, door ze overal onder de aandacht te brengen en door onderwerpen die de groei van de sector in de weg staan te agenderen. De Code is meer gericht op herkenning, erkenning en toetsing van sociale ondernemingen: wie opgenomen wil worden in ons Register, verbindt zich aan een aantal principes en legt daar verantwoording over af. Door deze sterke garantie dat een geregistreerde onderneming daadwerkelijk impact first is, hebben al zeventig gemeenten de Code opgenomen in het SROI-beleid.” 

De Code Sociale Ondernemingen is gebaseerd op vijf principes: een geborgde en meetbare missie, een structurele stakeholderanalyse en -dialoog, een afgewogen en in overleg tot stand gekomen financieel beleid, actieve deelname aan de gemeenschap van sociale ondernemingen en een transparant en toegankelijk informatiebeleid. Marijt: “De principes bieden een stevige basis om vast te stellen of een onderneming daadwerkelijk impact first is of dat de term ‘sociale onderneming’ alleen voor marketing wordt ingezet. Tegelijk is er veel bewegingsvrijheid voor de onderneming zelf om de principes op een eigen manier in te vullen. Zo blijft alle ruimte over voor creativiteit en voortschrijdende inzichten.” 

Wie toegelaten wil worden tot het Register, moet overtuigend laten zien zich aan deze principes te verbinden. Toetsing hiervan vindt tijdens de toelatingsprocedure plaats door een Review Board, bijgestaan met expertise van PwC. 45 sociale ondernemingen hebben inmiddels de volledige toelatingsprocedure doorlopen. Daarnaast zijn 11 ondernemingen met de status ‘In aanvraag’ in het Register opgenomen. Marijt: “Zij zitten nog in de toelatingsprocedure en hebben toegezegd die binnen een jaar af te ronden. Het is een proces dat wat vraagt van ondernemingen, dus die toewijding verdient ook nu al zichtbaarheid. Daarbij krijgen de ondernemingen ook alle begeleiding vanuit ons om de laatste puntjes op de i te zetten.” 

 

Meer weten over de Code? Op codesocialeondernemingen.nl vind je het Register, uitleg over de principes, interviews met zowel deelnemers als toepassers van de Code en meer. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •