Artikelen

Zo ver zijn we met de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven

We zijn ruim een jaar onderweg met het project Social Finance for Community Based Social Enterprises, waarin Social Enterprise NL, LSA bewoners en projectpartners Stichting DOEN en KNHM foundation samen werken aan de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Tijd voor een korte terugblik en een blik op toekomst!

Gepubliceerd op 22 december 2021

Publicatie onderzoeksrapport Kapitaal voor de Buurt
Meer dan 100 bewonersbedrijven namen deel aan onze survey om de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven in kaart te brengen. Mede dankzij deze hoge respons hebben we een onderzoek uitgebracht dat nog niet eerder op deze schaal in de sector is uitgevoerd. De resultaten uit de survey zijn verrijkt met inzichten uit diepte-interviews met 14 experts en vormen samen de kern van het eindrapport: Kapitaal voor de Buurt. Het rapport is feestelijk gepubliceerd tijdens het Social Enterprise Overheidscongres. De belangrijkste conclusies vind je terug in deze blog.  

Design Sprints leidden tot 2 prototypes 
Afgelopen zomer hebben we een design sprint gehad met bijdragen van meer dan 20 experts, die ieder een eigen expertise inbrachten en een eigen kijk op de financiering van bewonersbedrijven. Facilitator Bart Lacroix leidde de deelnemers in 5 intensieve dagen door alle fasen van de sprint, met 2 prototypes voor nieuwe financieringsinstrumenten als resultaat:  

Prototype 1 - Buurt Bond en Buurt BV

Een financieel instrument waarmee bewonersbedrijven een eigen plek kunnen aankopen of een lange-termijn huurcontract kunnen aan gaan. Het instrument sluit aan bij de verschillende doeleinden van bewonersbedrijven en is erop gericht om voldoende vertrouwen te geven aan financiers, gemeentebesturen en intermediairs om in te stappen. 

Prototype 2 - Het Bewonersbedrijf Waardemodel

Een model om de maatschappelijke waarde van bewonersbedrijven uit te drukken. Ieder bewonersbedrijf levert op eigen wijze een belangrijke maatschappelijke bijdrage, maar hoe communiceer je over die unieke bijdrage? Het waardemodel geeft handvatten voor het uitdrukken van waarde in termen van impactgebied, kernactiviteiten en doelgroepen. 

De Leeszaal in Rotterdam

Pitchen voor Impact van start
Tijdens het trainingstraject Pitchen voor Impact werken 10 ondernemende bewonersinitiatieven intensief aan een business case rondom vastgoed. In vijf workshopdagen versterken ze hun waardepropositie, scherpen ze hun business case aan en nemen ze de eigen organisatie en het bedrijfsplan onder de loep. We zijn in het najaar van start gegaan en in maart zullen de initiatieven met een scherpe pitch zichzelf presenteren aan potentiële investeerders.  

Op naar 2022
Het project loopt tot de zomer van 2022. We kijken uit naar een mooie afsluiting van Pitchen voor Impact met een pitchevent. Daarnaast spreken we met stakeholders verder over de ideeën die voortkwamen uit de design sprints. In de zomer sluiten we het project feestelijk af met een eindevenement en presenteren we een actieplan om de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven de komende jaren te versterken.

Ook na de afronding van dit project blijven LSA bewoners en Social Enterprise NL zich inzetten voor een bloeiende sector voor bewonersbedrijven. Sinds september zijn we namelijk gestart met een tweede project, mogelijk gemaakt door een mooie schenking van de Postcodeloterij. Op naar krachtige wijken en buurten in heel Nederland!  

Via deze pagina blijf je up-to-date over alles rondom het project. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •