Artikelen

Dromen, plannen en ambities van 10 verschillende bewonersinitiatieven

Pitchen voor Impact is van start! Tien ondernemende bewonersinitiatieven doen mee aan het trainingsprogramma van Social Enterprise NL, LSA Bewoners en KNHM met financiering van de Europese Commissie. Donderdag 18 november kwamen we voor het eerst bij elkaar. Benieuwd naar de deelnemers? Lees snel verder.

Gepubliceerd op 1 december 2021

Tijdens het trainingstraject Pitchen voor Impact werken 10 ondernemende bewonersinitiatieven intensief aan de business case rondom vastgoed. Of ze nu een pand gaan kopen of huren voor lange termijn, het is belangrijk om zich goed voor te bereiden. In vijf workshopdagen versterken ze hun impact, scherpen ze hun business case aan en nemen ze de organisatie en bedrijfsplan onder de loep. Ze werken toe naar een presentatie van hun plannen aan fondsen. Naast alle nieuwe kennis die ze opdoen, maken ze ook nog kans op adviesuren of een geldbedrag van 1000 euro. 

Tijdens de eerste dag van het programma op 18 november leerden de verschillende bewonersinitiatieven elkaar kennen en deelden ze hun ambities, dromen en plannen. We stellen ze graag kort aan je voor. Meer informatie over de verschillende initiatieven lees je verder op de website van LSA Bewoners.

De Graafse Akker - 's-Hertogenbosch

De Graafse Akker is een buurtakker van 11.000 m2 en wordt gebruikt als één groot groen en sociaal openluchtbuurthuis.  Stadslandbouwinitiatief De Graafse Akker in Den Bosch is in 2013 van start gegaan en wil laten zien dat dat kan. 

Buurthuis de Hoven - Zutphen

Buurthuis de Hoven werkt samen met bewoners, verenigingen, gemeente Zutphen en organisaties in de Hoven aan het realiseren van een gemeenschappelijke ontmoetingsplek voor activiteiten door bewoners en voor bewoners in de Hoven.

Stichting Schiezicht - Rotterdam

Een wijkonderneming en ontmoetingsplek in Rotterdam Delfshaven met aanschuifmaaltijden, kookclubs en culturele kinderactiviteiten. Stichting Schiezicht verbindt zo bewoners en maakt de wijk leuker en levendiger.

't Pöthuuske - Buurtvereniging Aalbeek

Buurtvereniging ‘t Pöthuuske in Aalbeek heeft sinds de jaren 80 een gemeenschapsruimte in eigen beheer. Hier worden cursussen, activiteiten voor jong en oud én feesten voor leden van de Buurtvereniging georganiseerd.

Stichting Aminah - Amsterdam

In Amsterdam-West vind je Stichting Aminah, een wijkcentrum dat zich inzet voor de emancipatie, integratie en participatie van bewoners in het algemeen en vrouwen met alle culturele achtergronden in het bijzonder. 

Huiskamer voor vluchtelingen - Eindhoven

Met veel passie organiseert de Huiskamer voor Vluchtelingen in Eindhoven samen met buurtbewoners activiteiten en cursussen voor zo’n 50 ongedocumenteerde vluchtelingen. Zo zijn er negen docenten Nederlands betrokken, bieden ze ‘s middags warme maaltijden en verzorgen ze een fietsenmaker opleiding.

Buurthopper - Almere

Met twee golfkarren verzorgt de Buurthopper vervoer op maat in de wijk. Erik runt namens de gemeente twee buurthuizen, waar ze eten verzorgen en waar mensen terecht kunnen voor de bingo en een kopje koffie.

Remake Buurtbeheerhuisje GWL-terrein - Amsterdam

Op het waterleidingterrein van Amsterdam bevindt zich al 45 jaar het Buurtbeheerhuisje met een koepelvereniging vanuit de buurt, maar het pand is van de coöperatie. Momenteel wordt het pand gebruikt als kantoor en dit vinden de initiatiefnemers zonde. Het doel is om hier een huiskamer van en voor de buurt van te maken, waar iedereen kan verblijven.

Buurthuis Moes - Arnhem

Samen met buurtbewoners in Arnhem ambieert Buurthuis Moes een buurthuis waar verbinding, kansengelijkheid en duurzaamheid centraal staan. Hier helpt iedereen elkaar, drink je een kopje koffie met elkaar en speel je een spelletje. 

Stichting Delen & Meer - Almere

Het centrum van Almere is van iedereen, maar er zijn ook bewoners. Het viel buurtbewoners op dat boven het winkelcentrum veel eenzame ouderen wonen. Voor hen zijn buurthuizen ontoereikend zijn, daarom startten zij Stichting Delen&Meer. Met honderden bezoekers per week is het een populaire ontmoetingsplaats voor iedereen.

 

Meer over de verschillende initiatieven lees je verder op de website van LSA Bewoners.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •