Artikelen

Expeditie Impact is van start!

Twee weken geleden is Expeditie Impact opnieuw van start gegaan. Deze keer gefocust op Arbeidsparticipatie. Bij sociale ondernemingen staat impact realiseren voorop. Daarom wil je graag weten of je ook daadwerkelijk je maatschappelijke missie realiseert. Tijdens het groeiprogramma Expeditie Impact gaan sociale ondernemingen aan de slag met het meten van hun impact. Dit gebeurt onder begeleiding van Avance.  

Gepubliceerd op 16 maart 2021

Tijdens Expeditie Impact werk je in een half jaar aan jouw verandertheorie en verander je impactambities in concrete plannen. Je werkt aan het opzetten van een impact meting en het verzamelen van data. Na het groeiprogramma hebben de deelnemers een onepager met daarop de belangrijkste conclusies uit de eerste impactmeting, een meetplan en de tools om in de toekomst zelfstandig impactmetingen uit te voeren.  

Wij zeggen dat wij goed bezig zijn, maar zijn we dat ook? Door deze opleiding te volgen hebben wij als doel om zowel de positieve punten als de ontwikkelpunten inzichtelijk te maken. De positieve punten koesteren wij. En voor de ontwikkelpunten is er werk aan de winkel. Voor wie? Voor onszelf, onze medewerker en andere samenwerkingspartners.
Ad Penninx, Rabauw Craft Beer

Rabauw Craft Beer 

Zoals de naam al zegt maakt Rabauw ambachtelijk gebrouwen bier. Naast dat het bier ontzettend lekker is, wordt het door een bonte mix brauwers gebrouwen. Rabauw’ s brauwers zijn mensen voor wie het leven een avontuur is, maar ook een uitdaging. Rabauw leidt mensen op richting een vervolgstap in de maatschappij. Naast oog voor mens en bier houden ze hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk door circulair te werken. 

Young Leaders Community 

YLC is een beweging van ambitieuze jonge leiders met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond. Young Leaders Community zet talent en passie in voor een sterker en mooier Nederland. Met hun Talenten Academie inspireren ze kinderen in groep 7 en geven ze begeleiding op gebied van taal, rekenen en sociale vaardigheden. Luister ook de podcast van Young Leaders Community en laat je inspireren.  

Better Places 

Better Places is een reisorganisatie met een duurzame missie. Ze geloven dat wanneer toerisme op een duurzame en verantwoordelijke manier gebeurt het veel mooie dingen brengt. Better Places verbindt lokale reisgidsen met de reiziger. Hierdoor krijgt de reiziger de mooiste plekjes te zien, en ontvangt de lokale gids een inkomen. Alles wordt gedaan met beleid voor de omgeving om zo de negatieve kant van toerisme in te perken. 

Wedowe 

Doen, daar gaat het stichting Wedowe om. Als marketing- en communicatiebureau sporen zij mensen aan om actie te ondernemen. Door die actie maken ze het mogelijk om bedrijven en de samenleving diverser en inclusiever te maken. Dit doen zij door middel van offline interventies, video content en dowes. Wedowe helpt organisaties hun acties zichtbaarder te maken. 

Better Places is al 3 jaar bezig om inzicht te krijgen in haar positieve impact. Het lukt ons maar niet om het concreter te maken. Door deelname aan Expeditie Impact vertrouwen we erop dat het lukt om nu echt stappen te maken. Het is in elk geval heel motiverend om samen met andere organisaties aan de slag te gaan onder begeleiding van professionals.
Saskia Griep & Thalina Sieber, Better Places

Stichting Bont 

Bont maakt van alles mogelijk voor jongeren met een verstandelijke beperking. Van bijbaantje tot logeer partij met vrienden, studeren tot vakantie activiteiten. Zo kunnen de jongeren nieuwe ervaringen op te doen. Dit stimuleert hen in hun ontwikkeling. De begeleiding wordt aangeboden door studenten en young professionals. Door het kleine leeftijdsverschil zijn raakvlakken makkelijker te vinden.  

Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug & Bunnik  

Al 37 jaar actief en bezig met duurzaam verkopen. De winkels worden gerund door een diverse groep medewerkers in verschillende  levensfases. Ze bieden een werkplek op maat. Door middel van trainingen, werkstages en leerwerk trajecten verkleinen ze de afstand tot de arbeidsmarkt. De Kringloop is daarom ook trots op de hoge doorstroom naar betaald werk. 

Brouwerij de 7 Deugden 

Bijzondere mensen die bijzonder bierbrouwen, dat beschrijft Brouwerij de 7 Deugden. Hier werken mensen met een (lichte) beperking die meer kunnen dan op hun CV staat. Brouwerij de 7 Deugden zet deze mensen in hun kracht en zorgt voor een plek waar zij ertoe doen en waar zij zich verder kunnen ontwikkelen. Ze lopen tegen hun beperkingen aan maar gaan wel door en dat vergt moed. Daarom brouwen ze moedig bier. Bier dat je niet zomaar vergeet. 

Sea Rangers Service

Deze onderneming maakt zowel sociale als ecologische impact. Dit doen ze door banen te creëren die de biodiversiteit in de zee te herstellen. Ze leiden jongeren uit kwetsbare kustgemeenschappen op tot Sea Ranger. Ze worden begeleid naar een maritieme carrière en werken aan behoud van de zee. Daarnaast is hun focus ook gericht op onderzoek en bescherming en herstel van landschappen.

De Sea Ranger Service werkt voor ambitieuze duurzame en sociale impact: binnen 20 jaar, 1 miljoen bedreigde biodiversiteit in zee herstellen en tegelijkertijd 20.000 jongeren richting maritiem werk begeleiden. Expeditie Impact helpt ons deze impact nog krachtiger te meten en te communiceren.
Effie Beart, Sea Ranger Service

 

Meedoen aan Expeditie Impact is helaas niet meer mogelijk. Wel staat de workshop Impact Basics op de agenda. Deze workshop geeft je een introductie in "impact" en "impactmeten". Natuurlijk maak je een begin aan je Theory of Change en leer je over de basics van elke impct meting. Meld je hier aan voor de workshop Impact Basics. 

Meer informatie over het groeiprogramma Expeditie Impact kun je hier vinden. 

Voor vragen kun je terecht bij nine@social-enterprise.nl  

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •