Nieuws

FNO en Social Enterprise NL werken met ‘Impact door Groei’ samen aan een sterk ecosysteem voor impactondernemingen

Op 9 oktober presenteerden we, samen met FNO zorg voor kansen, de veranderagenda impactondernemingen. Deze agenda is onderdeel van het programma Impact door Groei, waarin we de handen ineen slaan voor meer impact. Samen zetten we ons in voor een bloeiend ecosysteem voor ondernemen met impact.

Gepubliceerd op 10 oktober 2023

Sociale- of impactondernemingen lopen voorop in de transitie naar de impacteconomie. Zonder afval. Zonder armoede. Zonder uitsluiting. Een wereld waarin iedereen naar wens en vermogen mee kan doen. Deze ondernemers willen groeien en impact maken, maar het huidige systeem geeft hier geen passende ruimte voor. Want hoe groei je als bancaire financiering moeilijk te krijgen is? En hoe verdedig je het sociale model als rendement en zekerheden vereist worden? Het is tijd voor een andere manier van inkopen en financieren. Tijd om impact gelijk, of zelfs bóven risico en rendement te stellen.

Vanuit die ambitie presenteren Impact door Groei — een programma van FNO — en Social Enterprise NL samen een veranderagenda. Voor een ecosysteem waarin impactondernemingen kunnen floreren en niet tegen systeemobstakels lopen, zijn veel veranderingen nodig. Binnen deze veranderagenda richten we ons specifiek op drie onderwerpen die noodzakelijk zijn voor de systemische verandering:
 

  • Maatschappelijke waarde centraal in alle overheidsinkopen, waarmee impactondernemingen een stevigere positie krijgen bij publieke inkoop.
  • Het vergroten van de toegang tot financiering voor groeiende impactondernemingen.
  • Kansen van ESG benutten om impactondernemingen te versterken.


Op maandag 9 oktober presenteerden we in de Tolhuistuin deze veranderagenda. De agenda beoogt verandering, maar is zelf ook in verandering. Want toetsen en verrijken de agenda doorlopend met ondernemers, financiers, ambtenaren en andere (ervarings)deskundigen. Om deze te laten aansluiten op wat ondernemingen nodig hebben om impact te maken door te groeien.

Op deze pagina is de volledige agenda te lezen en is het mogelijk een reactie achter te laten.

Heb je gedachten, ideeën, suggesties over de invulling van het programma? Mail Jorien op jorien@social-enterprise.nl.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •