Artikelen

Wat gebeurt er in deze tijden in Brabant?

Van Noord- tot Zuid-Nederland en van de oostelijke tot de westelijke provincies zijn in deze onrustige tijden inspirerende verbindingen ontstaan die we graag uitlichten. Sociaal ondernemers en diverse netwerken weten elkaar overal goed te vinden en komen er talloze oplossingen en initiatieven uit voort. In deze blog vertelt Stérk.Brabant wat er zoal in het mooie Brabant gebeurt.

Gepubliceerd op 19 juni 2020

Waar staat Sterk Brabant voor?
Stérk.Brabant is een online en offline platform voor maatschappelijke initiatieven, sociaal ondernemers en publieke organisaties in Brabant. Deze onmisbare initiatieven werken op allerlei thema's aan een sterk en zelfredzaam en sociaal inclusief Brabant, denk aan eenzaamheid, wonen of de (groene) leefomgeving. Stérk.Brabant ondersteunt, verbindt en faciliteert deze community. Onder andere met kennis, ervaring en een breed netwerk. Zo werkt Stérk.Brabant (mee) aan volhoudbaarheid, zichtbaarheid en het versterken van sociale initiatieven, projecten en netwerken in Brabant. 

Inmiddels telt de community van Stérk.Brabant zo’n 700 leden en zijn er al ruim 600 verbindingen tot stand gekomen via de community. De leden ontmoeten elkaar onderling bij (online) events, kennispartners worden via de regioverkenners gekoppeld aan specifieke vraagstukken, maar ook biedt de online kennisbank handige kennisdocumenten. Zo wil Stérk.Brabant het verschil maken voor degenen die dat nodig hebben. Om blijvend bij te dragen aan een sociaal veerkrachtig Brabant waarin iedereen meetelt en meedoet.

Wat doet Sterk Brabant in deze tijden?
Zeker ook in coronatijd zet Stérk.Brabant zich in voor sociaal ondernemers die níet willen wachten op de gevolgen en onzekerheden die nu heersen. Zij die innovatieve en kostenefficiënte oplossingen bieden op sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Oplossingen waar juist nu een enorme behoefte aan is. Oplossingen waar anderen van kunnen leren en waarmee we elkaar kunnen versterken. Als kennisplatform voor sociaal ondernemers in Brabant helpt Stérk.Brabant daarbij. Wij laten steeds zien waar de kracht zit van sociaal ondernemers.

Drietrapsraket
Grofweg geschetst ziet Stérk.Brabant een soort drietrapsraket aan hulp- en dienstverleningsaanbod aan kwetsbare doelgroepen:

Als eerste zijn er de initiatieven/sociale ondernemingen die fungeren als voorzieningen in het 'voorliggend' veld.
Ze hebben hun doelgroep, hun deelnemers goed en blijvend in beeld, op een manier die gezien de omstandigheden het beste past. Hieruit ontstaan zelfs weer nieuwe inzichten en ideeën voor ondersteuning. Deze ondernemingen kenmerken zich door geen opgelegde regels, geen bureaucratie, geen budgetten, weinig kosten maar toch veel direct resultaat op relatief korte termijn. 
Dan hebben we de projecten en initiatieven die zijn ontstaan vanuit de grotere welzijnsorganisaties en instellingen.
Zij experimenteren ook al geruime tijd met projecten en het opzetten van initiatieven, gericht op een meer innovatieve vorm van het begeleiden van specifieke doelgroepen. Deze initiatieven kenmerken zich door weinig regels, weinig bureaucratie, lage budgetten, weinig kosten maar toch veel direct resultaat op relatief korte termijn.
Tot slot hebben we de grotere zorg en welzijnsinstellingen.
Deze instellingen kenmerken zich door veel regels, veel bureaucratie, veel budgetten, veel kosten en weinig direct resultaat op korte termijn.  


Samen bouwen aan een Stérk en sociaal inclusief Brabant
Alle drie de trappen zijn nodig voor een stevige raket. Maar het nut van de eerste twee trappen wordt nog veel te vaak onderschat. Daardoor kampt vooral de eerste groep vrijwel altijd met hun (financiële) volhoudbaarheid. Stérk.Brabant helpt daarom juist graag daar om iets te betekenen voor alle sociaal ondernemers! Wij denken mee in wat sociaal ondernemers nodig hebben om na de social-lockdown weer verder te kunnen, of door samen te onderzoeken hoe we de zorgen weg kunnen nemen.We bieden (gratis) workshops en begeleiding bij specifieke vraagstukken. Bijvoorbeeld over het maken van impact met jouw initiatief of het verbeteren van je verdienmodel. We leggen verbindingen, binnen en buiten ons netwerk. Community leden delen hun tips op onze site. En: we bieden een podium voor een groter bereik en waarmee aandacht van financieringsverstrekkers wordt verkregen. 

Sterk.brabant-foto3.jpg

Hoe helpt Stérk.Brabant sociaal ondernemers op weg?
Op de website van Stérk.Brabant vind je verschillende voorbeelden van hoe Stérk.Brabant haar community, met in het bijzonder de sociaal ondernemers, ondersteunt. Zeker ook in coronatijd. Zo vind je bijvoorbeeld een serie video’s rondom dit thema waarin ondernemers vertellen hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze periode, maar ook vele andere stérke voorbeelden.

Kun jij ook niet langer meer wachten? Aarzel niet en vraag Stérk.Brabant om hulp. Zodat we samen op innovatieve wijze zo goed mogelijk opstarten na de social-lockdown. En daar in de toekomst de vruchten van kunnen plukken, óók financieel.

Meer weten over Stérk.Brabant? Bekijk de website en maak een account aan om ook onderdeel te worden van deze groeiende community. Ook kun je je inschrijven op de mailing en blijf je op de hoogte van wat er in Brabant speelt op het gebied van maatschappelijk en sociaal ondernemen. Heb je een concrete hulpvraag? Neem dan contact op met het team van Stérk.Brabant dat voor je klaarstaat. Op de website vind je de contactgegevens van de verkenner uit jouw regio.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •