Artikelen

Vier de zomer met deze boekentips van YouBeDo

De zomer komt eraan! En dat betekent zon, zee en vrije tijd! Daar hoort natuurlijk een goed boek bij. In samenwerking met YouBeDo zetten wij een aantal boeken voor wereldverbeteraars op een rij waarmee jij optimaal van de zomer kunt genieten. 

Gepubliceerd op 1 juni 2022

YouBeDo.com verkoopt dezelfde boeken (4 miljoen titels) voor dezelfde prijzen en onder dezelfde voorwaarden als andere boekenaanbieders. Terwijl je dezelfde prijs betaalt, gaat 12% van je aankoopbedrag naar een goed doel zonder dat het je iets extra’s kost. Op deze manier draag je samen met YouBeDo bij aan een betere wereld.

> Nettopositief - Paul Polman & Andrew Winston
Het is niet langer de vraag of grote bedrijven moeten verduurzamen, maar hoe ze dat gaan doen. Nu de zeespiegel blijft stijgen, de biodiversiteit afneemt en de sociale ongelijkheid toeneemt, kan ook het bedrijfsleven niet langer wegkijken of de verantwoordelijkheid bij de overheid blijven leggen. Het bedrijfsleven moet het heft in eigen handen nemen. Paul Polman en Andrew Winston beschrijven, voor het eerst, belangrijke ervaringen van Unilever en andere mondiaal ondernemende pioniers: dat het je bedrijf winst kan opleveren door de wereldproblemen te helpen oplossen in plaats van ze te veroorzaken. Bedrijven moeten netto positief worden: door meer aan de wereld te geven dan ervan te nemen. Dit is geen utopisch verzinsel. Er zijn al genoeg moedige leiders die dit bewerkstelligen. Met een duidelijke visie zet Netto positief de principes en praktijken uiteen die zullen bijdragen aan de veranderingen en transformaties die de wereld zo hard nodig heeft.
 

> Operatie wooncoöperatie - Arie Lengkeek & Peter Kuenzli
Betaalbaar wonen is in Nederland nagenoeg onmogelijk geworden. De ongelijkheid neemt op allerlei gebieden toe: tussen generaties en tussen wie vermogend is en wie niet, en ook de reële dagelijkse economie en de huizenbubbel lopen uit de pas. De oplossingen voor het gebrek aan betaalbare woningen die markt en politiek voorstellen, pakken de symptomen aan, maar bieden geen structurele vernieuwing. Dit boek stelt de gemeenschapseconomie centraal en positioneert de ‘wooncoöperatie’ als een derde alternatief tussen huur en koop. Niet de individuele vraag ‘hoe wil ik wonen?’, maar het gezamenlijk vormgeven aan de vraag ‘hoe willen wij samenleven?’ is daarin leidend. Wonen is een grondrecht, geen handelswaar. Daar kunnen burgers samen vorm aan geven. 
 

> De Tweede Berg - David Brooks
We leven in een wereld die ons vertelt dat we vooral persoonlijk geluk moeten nastreven: carrière maken, succes hebben en mooie spullen verzamelen. Dit is wat David Brooks de zogenaamde ‘eerste berg’ noemt die we vaak allemaal bewandelen. Maar als we op die top zijn aangekomen, of eraf zijn gevallen door bijvoorbeeld een ontslag of een verlies, kunnen we tot de ontdekking komen dat dát ons niet daadwerkelijk gelukkig maakt. We gaan verlangen naar dingen die er echt toe doen. Dat is het moment waarop je de tweede berg beklimt. Op de tweede berg draait het niet meer om jezelf, maar om jouw relatie met anderen. Het gaat om een betekenisvol leven. David Brooks onderzoekt hoe je een waardevol leven kunt leiden in een egocentrische maatschappij. Wat betekent het om verder te kijken dan jezelf en je op een groter doel te richten? Om onafhankelijkheid los te laten en afhankelijkheid te omarmen?
 

> Focus AAN/UIT - Mark Tigchelaar & Oscar de Bos
Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out.  Bestsellerauteur Mark Tigchelaar laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.
 

> Feel the fear and do it anyway - Susan Jeffers
Feel ­The Fear And Do It Anyway® is de fenomenale klassieker die de levens van miljoenen mensen over de hele wereld veranderde. Dit tijdloze advies is nog altijd relevant: we leven in een tijdperk dat wordt geregeerd door angst. Angst om te falen, om iets te missen, angst voor verandering, de toekomst. Met haar eenvoudige, maar diepgaande advies helpt Susan Jeffers mensen hun angsten te overwinnen, om zo van verlamming en besluiteloosheid naar kracht, energie, enthousiasme en actie te gaan. 
 

> Gered door de boomkikker - Ignace Schops
Wat ons te doen staat om onze toekomst te redden, is eenvoudig. Als we onze drang om in te zetten op de korte termijn kunnen verleggen naar investeren in onze eigen planeet, dan betaalt die investering zichzelf vele jaren lang en met een gegarandeerde winst terug. Het is kiezen voor langdurige bloei op een gezonde aarde. Aan de hand van het succesverhaal van beschermde natuur in binnen- en buitenland vertelt Gered door de boomkikker hoe industrie, landbouw, politiek en lokale en globale economie elkaar kunnen versterken, en hoe we samen voor een echte omwenteling en een gezonde wereld kunnen zorgen. Dit boek ontdekt wat we kunnen doen om het tij te keren, en biedt een vernieuwende blik op onze afhankelijkheid van de natuur voor een gezonde samenleving. Het is de weg naar een grote toekomst, als we maar dapper genoeg zijn om de stap te zetten.
 

> Dingen die je vandaag niet hoeft te doen - Madeleine Dore
In ‘Dingen die je vandaag niet hoeft te doen’ vertelt Madeleine Dore hoe het kan dat je de hele dag bezig bent taken van je to-dolijst af te vinken. Om zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen probeer je efficiënt te werken; je bent voortdurend op zoek naar de handigste manier van plannen of naar hét systeem dat ervoor zorgt dat je geen taken meer vergeet. En toch heb je aan het einde van de dag altijd weer het knagende gevoel dat je tekort bent geschoten. Herkenbaar? Dan heb je last van ‘productivity guilt’. Madeleine Dore had dezelfde frustratie en besloot er iets aan te doen. In vijf jaar tijd interviewde ze honderden creatieve denkers en experts over hun werkroutines en experimenteerde ze zelf met allerlei methodes. Maar gaandeweg realiseerde ze zich: er zijn betere manieren om de waarde van onze werkdag te meten dan alleen te kijken naar de taken die we hebben afgevinkt. Want als je minder obsessief bezig bent met ‘doen’, minder hoge eisen aan jezelf stelt en meer ruimte inbouwt voor rust en reflectie, krijg je veel meer voor elkaar – zonder schuldgevoel.
 

> Buitenleven - Nina Polak 
Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden? Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het platteland een oud huis met een diepe tuin. Hier hopen ze te aarden, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle. In Buitenleven laat Nina Polak het uitgestrekte noorden het strijdtoneel zijn voor grote dromen, demonen, vrouwelijke ego’s en vooroordelen.

 

Bekijk de website van YouBeDo voor nog veel meer goede boeken. Veel leesplezier!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •