Artikelen

Programma Omgaan met de Gemeente succesvol afgesloten!

In vier dagen, verdeeld over vier maanden, hebben verschillende sociaal ondernemers geleerd hoe zij hun relatie met gemeenten kunnen verbeteren. Zoals een van de deelnemers zei ‘in plaats van ageren tegen de gemeente kun je ze beter leren begrijpen, daar kom je veel verder mee’. En dat is precies de kern van dit programma!

Gepubliceerd op 11 december 2019

Hoe functioneert een gemeente?

In de eerste sessie stond de volgende vraag centraal: Hoe functioneert een gemeente? Leon van den Dool, senior manager public sector bij PwC, legde haarfijn uit wie welke rol speelt binnen deze lokale overheden en tegen welke uitdagingen zij aanlopen. Een van de belangrijkste lessen uit deze sessie was het duidelijk verschil tussen de overwegingen die een ambtenaar maakt ten opzichte van een ondernemer: voor de ambtenaar is niet alleen efficiëntie belangrijk, maar is vooral de legitimiteit en het effect van beslissingen op het beleid van belang.

Wat is jouw pitch naar de gemeente?

Met deze kennis over wie ze voor wat moesten hebben binnen de gemeente, gingen de deelnemers aan de slag met wat ze deze personen dan zouden vertellen, onder andere via een rollenspel waarin trainer Jurgen Warmerdam, Public Affairs Adviseur bij Trias Politica Advies, de rol van ambtenaar op zich nam en de deelnemers hun onderneming moesten pitchen. Een belangrijke les uit deze sessie was dat je als sociale onderneming altijd moet bedenken hoe je jouw product of dienst als de oplossing kan verkopen van een probleem wat de gemeente heeft.

Hoe onderhandel je met de gemeente?

Nu de deelnemers wisten wie ze moesten hebben binnen de gemeente en hoe ze met hen aan tafel konden komen, was de focus van de derde sessie hoe ze dan de onderhandeling aan die tafel zouden moeten doen. Op dag drie legde Stefan Szepesi, trainer bij RoutsLaeven, de technieken van het Harvard Negotiating uit en liet de deelnemers via verschillende cases oefenen met deze vaardigheden. Kern van deze sessie was dat het belangrijk is om in het gesprek te focussen op de relatie en het proces van de onderhandeling, niet alleen op de inhoud.

In gesprek met de wethouder!

In de laatste sessie gingen de deelnemers in gesprek met Willemien Vreugdenhil, wethouder in Ede voor onder andere economie, en voorzitter van de pijler Werk en Economie in de G40. Elke deelnemer kreeg hier de kans met de wethouder in een specifieke uitdaging te duiken en feedback te krijgen op basis van haar diepe ervaring bij de gemeente als wethouder. Ze gaf bijvoorbeeld aan dat de gemeente een belangrijke partner kan zijn, maar ze altijd moeten focussen op waar zij het beste in zijn: ondernemen!

Het programma hielp ons om te begrijpen hoe een gemeente functioneert. En dat is gewoon anders dan een bedrijf. Niet beter of slechter, anders. En een goede samenwerking begint bij begrip. We hebben nu door hoe verhoudingen liggen, besluitvorming ontstaat en hoe wij daar een rol in kunnen spelen.
Floris Went, Plinkr

Geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je ook meer leren over samenwerken met de gemeente? Stuur een mail naar nick@social-enterprise.nl of bel ons op 06 38967551. Klik op de link voor meer informatie over samenwerken met de gemeente.

Het programma werd mede mogelijk gemaakt met steun van G40 Stedennetwerk.


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •