Artikelen

Terugblik startbijeenkomst beleidsmakers: elke wijk verdient een bewonersbedrijf

Op 31 Maart was de startbijeenkomst voor beleidsmakers over bewonersbedrijven! Bij deze succesvolle bijeenkomst kwamen ambtenaren vanuit heel Nederland bijeen in Wijkcentrum Waterkracht in Zutphen. Centraal stond het uitwisselen van kennis en ervaringen over de samenwerking met bewonersbedrijven en hoe deze bedrijven plek te geven in gemeentelijke beleid.

Gepubliceerd op 14 april 2022

De sprekers
Gedurende de dag ontstonden mooie en interessante gesprekken tussen de beleidsmakers, gevoed door de inspirerende verhalen van collega-ambtenaren. Guido Jochems, onze eerste spreker, vertelde over de plannen van gemeente Den Bosch voor de Gestelse buurt. Guido ziet de gemeente niet alleen als financier, maar ook als partner. Samen met de bewoners van de Gestelse buurt willen zij er een veilige en groene buurt van maken. Om dit te realiseren is het belangrijk dat je als gemeente éérst op zoek gaat naar de behoeftes van de bewoners en ze vooral vertrouwen en perspectief biedt.


​​​​​​​​​​​

Hedwig Leijten van de gemeente Utrecht deelde haar inzichten over het belang van informele netwerken voor het Gezondheidspact Utrecht. Het Gezondheidspact is een dynamisch netwerk, waarin iedereen die iets bij wil dragen aan de gezondheid in de stad van harte welkom is. Om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en samen te werken op het gebied van gezondheid.​ De gemeente kan volgens Hedwig problematiek in de wijk niet aanpakken met een top-down benadering en een ingewikkeld gemeentelijk proces, maar moet zich opstellen als een laagdrempelige partner waarmee partijen kunnen samenwerken aan de gezondheid van de stad.

Ook Niels Hoogwerf, wijkmanager van de Rotterdamse wijk Middelland deelt zijn ervaringen met bewonersbedrijven. Aanwezigheid in de wijk is voor Niels het belangrijkste aspect. Ga de buurt in, praat met bewoners, vraag wat ze doen en waarom ze dat doen. Zorg ervoor dat de buurt jou herkent en kan benaderen.

Verdiepingssessies
In de middag was er ruimte voor meer verdieping. In deelsessies gingen sprekers in op de verschillende manieren hoe je als ambtenaar de samenwerking met bewonersbedrijven kan vormgeven. Verschillende sprekers leidde de discussie: Ines Balkema, die vertelde over het Right to challenge in Rotterdam, Monique van ’t Erve, die haar ervaring deelde als wijkmanager in  Zutphen, en Floor Koops-Munneke van gemeente Groningen die vertelde over het project ‘Wijkwerkbedrijven’.

Beschouwing
Maurice Specht besloot de dag inhoudelijk met een beschouwing van de opgehaalde inzichten van de bijeenkomst. Een van de grootste problemen die Maurice aankaart is dat initiatiefnemers met een bepaald idee beginnen, maar altijd eindigen met een ander idee. Dit komt omdat gemeentes bewonersbedrijven overvragen met tijd, energie en kennis waardoor bewonersbedrijven niet hetgeen kunnen doen waartoe ze op aarde zijn. Om ervoor te zorgen dat mensen kunnen doen waarvoor ze ooit mee begonnen zijn moet je een manier vinden om initiatiefnemers een vorm van rust te geven, zoals structurele financiering. Zo maak je al een enorm verschil voor initiatiefnemers.  

 

´´Als je iets kan doen voor initiatiefnemers waar ze baat mee hebben, is ze rust bieden zodat ze dat kunnen doen waarvoor ze ooit begonnen zijn.´´
Maurice Specht,

 

Afsluiting
Een heerlijk diner verzorgd door de vrijwilligers van wijkcentrum Waterkracht vormde de afsluiting van de inspirerende middag. Er was zichtbaar veel enthousiasme onder de beleidsmakers om de samenwerking met bewonersbedrijven in de eigen organisatie te versterken.

Later in het jaar organiseren we een vervolgbijeenkomst voor beleidsmakers. Wil je daarvoor worden uitgenodigd, laat dit Jorien (jorien@social-enterprise.nl) weten.

Deze bijeenkomst valt onder het project Ondernemen met je Buurt, een samenwerking tussen LSA bewoners en Social Enterprise NL om de sector van bewonersbedrijven de komende jaren te ondersteunen richting een sterke, florerende sector. We werken aan een innovatief programma van training en support waardoor beginnende en ervaren bewonersbedrijven verder kunnen professionaliseren. Iedere wijk verdient immers een bewonersbedrijf!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •