Artikelen

Programma Omgaan met de Gemeente succesvol van start!

Het verdiepingsprogramma Omgaan met de Gemeente 2021 is van start. Dit jaar zit het programma helemaal vol met 14 enthousiaste deelnemers! In deze blog blikken we terug op dag één en kijken we vooruit naar de rest van het programma.  

Gepubliceerd op 29 oktober 2021

Gemeenten zijn voor veel sociaal ondernemers een belangrijke samenwerkingspartner. Tegelijkertijd verloopt deze samenwerking niet altijd even makkelijk. In vier trainingsdagen leren de deelnemende ondernemers hoe een gemeente werkt, hoe zij hun relatie met de gemeente kunnen verbeteren en hoe ze van de gemeente een (nog) betere samenwerkingspartner kunnen maken.  

In het tweede gedeelte gaat Lian het gesprek aan met de ondernemers. Ondernemers brengen cases in gebaseerd op hun ervaringen met de gemeente. Lian legt vanuit haar praktijkervaring uit hoe zij kijkt naar de verschillende thema’s die worden aangedragen. Tot slot geeft Lian de nodige tips mee:

Bepaal op welke manier je met de gemeente wil samenwerken
Pas jouw verhaal aan op de desbetreffende gemeente (laat zien dat je weet waar ze mee bezig zijn)
Stel vragen, voorkom herhaling van jouw boodschap en spreek je verwachtingen uit (en maak deze concreet)

De gemeente is een complexe organisatie met veel bestuurlijke processen. Maar met kennis over hoe een gemeente werkt en bewustzijn van deze processen, is er veel mogelijk in de samenwerking tussen ondernemers en gemeenten.
Lian de Boer, Gemeente Groningen

Vooruitblik  
Aan het einde van de eerste dag blijkt dat de gemeente een complexe organisatie is, maar met de juiste strategie en het signaleren van kansen is er veel mogelijk. Tijdens de tweede dag komen lobby-technieken aan bod en oefenen de deelnemers in een rollenspel hun businesscase richting de gemeente. Op dag drie staat de kunst van het onderhandelen centraal.  De lessen en ervaringen worden op de laatste dag in de praktijk gebracht in een gesprek met wethouder Guido Rink.  

Omgaan met de Gemeente is een jaarlijks terugkomend programma. Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte worden gehouden van de editie van volgend jaar, stuur dan een mail naar jorien@social-enterprise.nl.  

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het G40 Stedennetwerk en is dit jaar in samenwerking met Impact Noord.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •