Artikelen

Omgaan met de Gemeente 2021 succesvol afgerond!

Veertien sociaal ondernemers hebben hun kennis vergroot over het functioneren van gemeenten, ze hebben geleerd hoe zij zichzelf kunnen presenteren aan de gemeente en hoe ze de juiste onderhandelingstechnieken kunnen toepassen om tot een win-win samenwerking te komen. In deze blog lees je een terugblik op het programma. 

Gepubliceerd op 23 december 2021

Hoe functioneert een gemeente?
De eerste training werd gegeven door Lian de Boer, adviseur economische zaken van de gemeente Groningen. Lian neemt de ondernemers mee in de organisatie van de gemeente. Hoe zit het met de verhouding tussen ambtenaren en de raad? Voor welke onderwerpen kan je beter aankloppen bij de politiek en voor welke bij de beleidsmakers? Deze kennis over de verantwoordelijkheden en taken van de gemeente vormen de basis voor de rest van de trainingen. Belangrijke inzichten van de dag zijn:

> Spreek verwachtingen naar elkaar uit
> Verdiep je in de speerpunten en actualiteiten van de gemeente. Waar sluiten die aan op jouw product of dienst?
> Vragen, vragen, vragen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in de ander en voorkom teveel herhaling van je eigen boodschap.

Wat is jouw boodschap naar de gemeente?
De tweede dag heeft als thema het pitchen van de businesscases van de deelnemers richting de gemeente. Een businesscase hebben is een, maar hoe breng je jouw case goed naar voren? De trainer van de tweede dag is Jurgen Warmerdam, Public Affairs Adviseur bij Trias Politica Advies. De deelnemers pitchen hun businesscases aan Jurgen, die in de rol kroop van ambtenaar. Jurgen gaf de deelnemers een paar belangrijke lessen mee;

> Een basisregel in het lobbyen: doe je huiswerk en kijk goed wie de belanghebbenden zijn van jouw product of dienst.
> Let goed op je non-verbale communicatie. Doe de imitatietruc als het gesprek stroef verloopt (spiegelen) en kies kleding die past bij de organisatie waar je op bezoek gaat.
> Formuleer punten die jij naar voren wilt brengen op een scherpe, complete en eenduidige wijze.

"De kunst is partijen stap voor stap meenemen in het proces dat je voor je ziet."
Geurt Jan de Heus, trainer Routslaeven

Alles is onderhandelen
Op dag drie heeft alles te maken met onderhandelen. De training werd gegeven voor Geurt Jan de Heus, trainer bij RoutsLaeven en auteur van het boek ‘alles is onderhandelen’. De kennis over de gemeente is er, de manier waarop je moet pitchen ook en nu is het de vraag hoe je het verhaal aan de onderhandelingstafel brengt. De belangrijke lessen die Geurt Jan meegeeft:

> Kijk goed naar het belang van de gemeente. Jij bent positief over je eigen idee, maar het geeft kracht als je dit koppelt aan al een bestaande doelstelling van de gemeente.
> Als je de kosten en baten niet benoemt in de onderhandeling, worden ze niet onderdeel van de oplossing.

Aan het woord, Guido Rink
De laatste dag is een gesprek met Guido Rink, Wethouder gemeente Emmen. De opdracht aan de ondernemers: breng alle tot nu toe opgedane kennis in de praktijk en presenteer het verhaal van jouw onderneming aan de wethouder. Guido Rink gaf een primaire reflectie: hoe komt het verhaal binnen? Wat raakt hem? Hij geeft de ondernemers mee hoe je het beste kan communiceren naar een gemeente, op welke wijze je het onderwerp naar voren kunt brengen en hij deelt inzichten in hoe het daadwerkelijk gaat binnen een gemeente. De lessen uit de laatste dag met Guido zijn:

> Stel jezelf constant de vraag: welk probleem los je op? Dat is de kern van je propositie, jouw belangrijke waarde en hoe je jezelf richting de gemeente presenteert. Hoe breder je je jouw propositie maakt, hoe lastiger de weg binnen het ambtelijk apparaat te vinden is.
> Wees je bewust van de ‘heilige integraal’: Je hebt als ondernemer met verschillende beleidsterreinen te maken, want sociaal ondernemers leveren waarde op meerdere maatschappelijke thema’s tegelijkertijd. Geef dit aan in je gesprek.

Wil je volgend jaar deelnemen aan Omgaan met de Gemeente? Stuur een mail naar jorien@social-enterprise.nl zodat je op de hoogte wordt gesteld wanneer de aanmeldingen openstaan.  

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •