Artikelen

Hoe leden terugkijken op het rondetafelgesprek over textiel

Vorige week donderdag vond het rondetafelgesprek over het verduurzamen van de textielindustrie plaats in de Tweede Kamer. Wij zijn trots dat zes van onze leden ook aan tafel zaten! Een aantal leden gaven ons hun reflecties op deze middag.

Gepubliceerd op 17 maart 2023

Kamerleden goed voorbereid
“Ik ben heel positief over het feit dat wij als circulaire ondernemers in deze discussie over textiel aan het woord komen”, vertelt Michiel Dekkers van i-did. “De vier Kamerleden hadden zich daarin ook goed voorbereid. Ze stelden goede, scherpe vragen”, vervolgt hij. “Het was ook goed dat ik kon vertellen, naast de inhoudelijke punten ten aanzien van het verduurzamen van de textielindustrie, hoe het maken van sociale impact — bijvoorbeeld zoals wij doen door mensen aan een baan te helpen — en circulaire producten maken hand in hand kunnen gaan. Die combinatie wordt af en toe nog als een wensbeeld gezien en wij tonen aan dat het gewoon kan.”

Over hoe nu verder na dit gesprek, is hij erg benieuwd “17 april is er een kamerdebat over dit onderwerp. Ik hoop dat veel van de inbreng in concrete actie wordt omgezet. Let’s see.”

Een eerste stap naar systeemverandering
WEAR maakte zelf al een mooi item over hun deelname aan het rondetafelgesprek. “Het fundament voor échte systeemverandering in de kledingindustrie is vandaag gelegd in de Tweede Kamer der Staten-Generaal!” schrijft Lorenzo van Galen op LinkedIn. “WEAR pleit voor het verlengen van de levensduur van producten (reduce) en hergebruik van producten voordat ze worden gerecycled (reuse).”

Hij vervolgt: “Voor een aantal onderwerpen hebben we de overheid enorm hard nodig, bijvoorbeeld op het onderwerp; BTW op tweedehands producten. Die kwam vandaag een aantal keer terug tijdens het gesprek. We willen namelijk een gezonde circulaire businesscase bouwen die het kan opnemen tegen de lineaire businesscases die we al kennen.”

Twee standpunten
Ook Erica van Doorn van Sympany vindt dat de Kamerleden zich goed hadden voorbereid. “Ik vond het ook overweldigend om te zien hoeveel interesse er was bij het publiek. De zaal zat in no time vol. Er moest zelfs een tweede zaal geopend worden, en dan hebben we het nog niet eens gehad over alle digitale toeschouwers. Het geeft aan dat het onderwerp leeft in Nederland.”

Ze is blij met haar inbreng tijdens het gesprek: “Het is mijns inziens goed gelukt om onze twee belangrijkste standpunten over het voetlicht te brengen. In de eerste plaats dat gemeenten de aanbesteedde afvalverwerkers hoge tarieven opleggen per afgedragen kilo textiel. Wij stellen een prijsplafond voor op deze tarieven, zodat wij meer investeringsruimte krijgen om impact te maken die ons dichter bij de circulaire economie gaat brengen.”

“In de tweede plaats” vertelt Erica, “zijn wij voor wet -en regelgeving die het verplicht maakt om minimaal 25% post-consumer materiaal in nieuwe textielproducten te verwerken. Recycling komt nu niet op gang omdat het vaak goedkoper is om gewoon compleet nieuwe textielproducten te maken. Met deze nieuwe wet -en regelgeving kunnen we de circulaire economie echt op gang helpen.”

Knelpunten onder de aandacht brengen
“We hebben naderhand ontzettend veel positieve reacties gekregen. Mensen zeiden dat het duidelijk is geworden waar de knelpunten zitten om de textielindustrie te verduurzamen.” Vertelt Ellen Mensink van Loop.a life. “Het was een succesvolle tafel. Na dit gesprek staan we nu in contact met verschillende overheidsinstanties die verder willen praten.”

Over het debat aanstaande 17 april — waar i-did ook aan refereerde — weet Ellen nog niet goed wat te verwachten. “Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat eruit gaat komen. We zetten ons in en blijven ons inzetten om de knelpunten die wij ervaren zo duidelijk mogelijk onder de aandacht te brengen bij politici die met ons deze systeemverandering willen waarmaken.”

Er kan al heel veel
In het laatste blok waren onder andere Shein en Primark uitgenodigd, die beiden niet aanwezig waren. “Teleurstellend dat Shein en Primark niet aanschoven. Het toont voor mij wel aan dat de circulaire economie niet hun prioriteit heeft.” Concludeert Thami Schweichler van United Repair Centre.

Dat het moeilijk is om vast te stellen wat het rondetafelgesprek gebracht heeft zoals Ellen zei, die gedachte deelt Thami ook. “Ik hoop dat we in ieder geval de weg hebben geopend voor meer gesprekken hoe te komen tot een circulaire economie.”, stelt hij.

“Er kan al heel veel in Nederland om hoogwaardige circulaire textielproducten te maken en te repareren. Dat onder de aandacht brengen blijft belangrijk. Net zoals in het rondetafelgesprek kunnen we het dan ook hebben over wat er nodig is om dat grootschaliger te maken.” voegt hij daaraan toe.

Samenvattend
Uiteraard was ook Auke van der Hoek van Het Goed Kringloopwarenhuizen aanwezig bij het rondetafelgesprek. Ook zij brachten diverse standpunten over het voetlicht in het rondetafelgesprek die we teruglezen in de samenvatting van AfvalOnline waar iemand ons vriendelijk op wees.

We zijn trots dat onze leden afgelopen donderdag gepleit hebben voor systeemverandering in de textielindustrie. Op 17 april is er debat over de initiatiefnota van Kiki Hagen, waarvan we benieuwd zijn hoe dat zal verlopen. Veel kansen en uitdagingen over hoe toe te werken naar een circulaire economie zijn in ieder geval goed duidelijk gemaakt in Den Haag. Bewustwording is tenslotte de eerste stap in ieder veranderproces.

Meer weten?

Lees meer over hoe wij werken aan een beter vestigingsklimaat voor sociaal ondernemers.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •