Artikelen

Financiering in tijden van corona

De coronacrisis heeft veel gevolgen, zo ook voor sociale ondernemingen. Velen zien inkomsten verdwijnen en zoeken alternatieven. In dit overzicht zetten we actuele financieringsmogelijkheden op een rij.

Gepubliceerd op 28 april 2020

Uitgelicht: €100 mln overbruggingskrediet beschikbaar
Vanaf woensdag 29 april kun je als startup/scale-up een overbruggingskrediet aanvragen via de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). De bedragen van deze corona overbruggings-lening (COL) variëren tussen de 50.000 en twee miljoen euro en de rente bedraagt 3%. Lees hier meer over de criteria en de aanvraagprocedure. Of ga direct naar het loket ingericht door techleap.nl en de ROMs’.

Overheidsmaatregelen
De overheid heeft daadkrachtig gehandeld met een mooi steunpakket, maar voor sociale ondernemingen is dat pakket niet altijd toereikend. Lees en deel onze oproep tot extra maatregelen gericht aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.  

  • · Meer informatie over de overheidsregelingen (TOGS, NOW, Tozo, BMKB, BL, GO en DGA) vind je terug op de website van de KvK. Doe de regelingen check, lees meer over de mogelijkheden of neem contact op via het coronaloket

· De laatste updates en verwachte maatregelen worden goed bijgehouden door het Ondernemersplein

· Kijk ook eens naar de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bijvoorbeeld naar deze Vroegefasefinanciering voor MKB jonger dan 5 jaar.

Financiële steun voor SME’s die het zwaar hebben door de crisis

· Qredits biedt microkredieten met lage rente (2%) aan.

· Open Road keeping Impact on Track: deze internationale speler heeft Grants voor ondernemers die helpen Covid-19 in te dammen en stelt o.a. leningen met 1 à 2% rente ter beschikking voor sociale ondernemingen.

Kansen voor initiatieven met digitale oplossingen in respons op de crisis

· SIDN Fonds heeft tot 30 juni een call open staan voor tech- en internetoplossingen die de coronacrisis te lijf gaan en daarmee een bijdrage leveren aan huidige uitdagingen.

· IBM zet een Call for Code uit gericht op Data Solutions om COVID19-uitdagingen te tackelen.

Boost je inkomsten via crowdfunding en andere platforms

· Start jouw crowdfunding campagne op Raft! Dit platform is speciaal opgezet om ondernemers nú te helpen omzet te genereren met de verkoop van toekomstige diensten. Het is een non-profit organisatie en voor de ondernemer zijn er geen kosten aan verbonden.

· Horeca-ondernemers kunnen vouchers verkopen via #helpdehoreca

· Rechtstreex werkt in Rotterdam aan een transparante, lokale en sociale voedselketen. In deze tijden nemen ze ook het aanbod van collega sociale ondernemingen op in de webshop! ​​​​​​​

Kansen voor coronahulpprojecten die zich inzetten om de noden op het vlak van eenzaamheid, armoede en informele zorg te lenigen

· Het loket van het Oranje Fonds is heropend voor initiatieven die zich richten op moeilijk te bereiken doelgroepen: kwetsbare kinderen, mensen met psychische problemen, vluchtelingen, migranten en mantelzorgers.

· Het Kansfonds biedt financiële hulp voor initiatieven die zich nu meer dan ooit inzetten voor kwetsbare groepen, met name dak- en thuislozen.

Financiering vanuit de EU voor projecten die bijdragen aan sociale cohesie, nu én post-crisis

· Europese funding voor sociale cohesie, inclusie en participatie (de post-corona focus is des te belangrijk)
 

Hebben we financieringskansen en -mogelijkheden over het hoofd gezien? Laat het ons weten!

Meer over financiers?

Maak gebruik van de Finance Tool
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •