Artikelen

Drie inzichten voor de vooruitstrevende beleidsmaker over sociaal ondernemen

In de aanloop naar het Social Enterprise World Forum vond onlangs het Policy Forum plaats. Ruim 550 aanwezigen uit meer dan 70 landen bespraken wat beleidsmakers kunnen doen om sociaal ondernemers meer positieve maatschappelijke impact te laten maken.

Gepubliceerd op 26 juni 2023

Het was een vol programma met veel inspirerende sprekers. Één daarvan was Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf, die sociaal ondernemen en in het bijzonder de BVm blijft agenderen in de Tweede Kamer. We geven je graag een paar inzichten van deze sprekers mee, voor jou als beleidsmaker:

1. Laat nationaal, regionaal en lokaal meer samenwerken
Voor een sterk ecosysteem is samenwerking nodig tussen nationaal, regionaal en lokaal. De City Deal Impact Ondernemen wordt op dit internationale podium terecht neergezet als een best practise voor samenwerking tussen en met verschillende overheidslagen. Jeroen Joon wethouder in Apeldoorn en voorzitter bij de City Deal Impact Ondernemen vertelt over de successen die tot nu toe zijn behaald binnen de City Deal. De City Deal is een samenwerkingsverband van meer dan 100 publieke en private partners met als doel om blokkades voor sociaal ondernemers weg te nemen, zoals met een makelaarteam met mandaat.

2. Zie sociaal ondernemerschap als een oplossing
Sociaal ondernemers lossen maatschappelijke problemen op, en dat is harder nodig dan ooit. De vele uitdagingen dringen zich op: van economische ongelijkheid tot klimaatverandering. Sociale ondernemingen kunnen daarin veelal ook echt een oplossing zijn. Jonathan Wong (UNESCAP) ziet dat ook. “Positioneer sociale ondernemingen niet als een idee, maar als een potentiële oplossing.” Zegt hij. Kijk naar welke uitdagingen jij hebt als overheid, en kijk welke sociaal ondernemers jou daarbij kunnen helpen.

3. Zoek de onzichtbare ondernemers
Er zijn veel ondernemers die hart hebben voor hun gemeenschap. Vanuit de intrinsieke wil om iets goed te doen voor mens en maatschappij, zo stelt Rana Dajani (We Love Reading). Maar deze ondernemers zijn lang niet altijd zichtbaar. Ze ziet een rol voor overheden om 'op zoek' te gaan de onzichtbare sociaal ondernemer en het begrip sociaal ondernemen bekender te maken om deze ondernemers te laten zien wat je hen als overheid te bieden hebt.

Wees onderdeel van het gesprek! 
Het Policy Forum was een mooie aftrap. Op het Social Enterprise World Forum in oktober dit jaar hervatten beleidsmakers vanuit de hele wereld fysiek met elkaar het gesprek. Dit is hét internationale congres over sociaal ondernemerschap en voor beleidsmakerse die met onderwerp bezig een absolute must om mee te maken en aan deel te nemen. Want over de hele wereld pionieren beleidsmakers en sociaal ondernemers in het gezamenlijk aanpakken van de grote maatschappelijke vraagstukken. En dit is het moment dat die wereldwijde beweging bij  elkaar komt. Voor het hele programma, de sprekers en het kopen van tickets kijk je hier!

Reserveer nu jouw tickets!

Verzeker jezelf van een plek op hét grootste internationale evenement over sociaal ondernemen »
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •