Artikelen

De missie van jouw onderneming borgen via steward-ownership?

Wat is steward-ownership en wat kan het voor mijn sociale onderneming doen? Voor een aantal enthousiaste sociaal ondernemers was het laatste dagdeel van donderdag 11 november gevuld met deze vragen. Gijsbert Koren en Marcel Heskes gaven hier tijdens de webinar uitgebreid antwoord op.

Gepubliceerd op 30 november 2021

Wat is steward-ownership?
De webinar werd afgetrapt door Gijsbert Koren, oprichter van We Are Stewards, met een introductie van het bedrijfsmodel. We Are Stewards brengt Nederlandse steward-owned bedrijven in kaart en helpt bij het maximaliseren van hun impact. Zo heeft hij voor de sociaal ondernemers die aandachtig zaten te luisteren, een duidelijk beeld kunnen schetsen van hoe dit bedrijfsmodel werkt en hoe het een positieve invloed kan hebben op de impact van de onderneming. 

Bij een steward-owned bedrijf dient de winst namelijk de missie van het bedrijf. Om de missie en de impact zo goed mogelijk te borgen ligt het stemrecht bij de mensen die nauw betrokken zijn bij het bedrijf. Binnen steward-ownership kan een onderneming verschillende modellen voor de structuur toepassen; 

-       Golden share: een stichting houdt een gouden aandeel waarmee de structuur wordt geborgd, stemrecht ligt bij de stewards en kan nooit verkocht worden.
Een voorbeeld van een sociale onderneming die dit model toepast is Moonback.

-       Geneutraliseerd kapitaal: stemrecht ligt hier ook bij de stewards en kan ook hier nooit verkocht worden, het economisch eigendom is in handen van een stichting.
Een voorbeeld van een sociale onderneming die dit model toepast is The Shore.

-       Foundation owned: minstens het merendeel van het stemrecht is in handen van een stichting met degelijke governance structuur, waardoor deze als verantwoord eigenaar kan optreden. Zoals het geval is bij Triodos Bank.
Een voorbeeld van een sociale onderneming die dit model toepast is Triodos Bank.

Een belangrijk voordeel van steward-ownership is de focus op de lange termijn doelen. Deze focus heeft niet alleen positieve invloed op de impact maar ook op de continuïteit van de onderneming. Het bedrijf richt zich meer op de lange termijn omdat de missie voorop staat. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf meer innoveert en dus beter bestand is tegen tegenslagen zoals marktschommelingen. De kans dat een onderneming nog bestaat na 40 jaar is zelfs zes keer zo groot bij een steward-owned bedrijf. De klanten van steward-owned bedrijven zijn ook nog eens loyaler dan bij andere modellen. Dit is een gevolg van betrokken en gemotiveerde medewerkers die net als de onderneming de missie vooropstellen.

 

Mission first
Een goed voorbeeld van een steward-owned bedrijf is SquareWise. Een impactorganisatie die met een team van transitiemakers bijdrage levert aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Oprichter en voormalig directeur van SquareWise, Marcel Heskes, deelde hoe zij bij SquareWise steward-ownership hebben geïmplementeerd en hoe hij inmiddels tegen deze verandering aankijkt. 

Marcel is in verschillende stappen naar steward-ownership toe gaan werken. Dit begon met een gesprek met zijn collega’s, bij een beslissing zoals deze hoort natuurlijk betrokken te zijn. Echter waren de medewerkers van SquareWise zeer tevreden met de gang van zaken en zagen geen noodzaak in het veranderen van de structuur. Volgens hen werd SquareWise de juiste kant op geleid door het management. Een mooi compliment maar het ging Marcel en zijn partner erom dat zij het eigendom/de beslissingsbevoegdheid/de leiding niet meer wilden hebben. Marcel is toen gaan kijken bij De Code Sociale Ondernemingen, waar hij goede handvaten vond om de transitie in gang te zetten. Twee derde van de winst moest vanaf dat moment terug naar de impactdoelstelling. Dit gold ook voor het bezit van de onderneming; twee derde gaat naar de missie.

Bij SquareWise staat dus duidelijk de missie voorop en deze wordt geborgen doordat iedere collega naar deze missie toe werkt.

Om bewaker te zijn, hoef je niet de touwen in handen te hebben.
Marcel Heskes, SquareWise

Een goede eerste stap, maar nu nog kijken naar het team en een zelfsturende structuur. Dit heeft SquareWise kort daarna geïmplementeerd binnen de organisatie. Zo’n nieuwe structuur gebaseerd op zelfsturing en meer verantwoordelijkheid is natuurlijk wennen voor de organisatie en haar mensen, maar volgens Marcel is deze transitie goed verlopen. Als laatste stap heeft Marcel met zijn partner het economisch eigendom van de onderneming bij een stichting gezet. 


Van verkennen tot implementeren
Tussen het luisteren naar de informatieve en inspirerende verhalen van Gijsbert en Marcel door zijn de deelnemers zelf ook aan de slag gegaan. In twee groepen zijn de ondernemers bezig geweest met de vraag: “Waarom is het aantrekkelijk om in een steward-owned bedrijf te investeren?” 
Na deze sessie zijn de inzichten met elkaar en met de trainers gedeeld. Zo hebben de sociaal ondernemers door middel van de webinar een goed beeld gekregen of en hoe het bedrijfsmodel bij hun onderneming past.


Kijk hier de webinar terug!
Heb je zin om de verhalen van Gijsbert en Marcel in detail nog eens te horen? Kijk dan de webinar via deze link terug en leer nog meer over het bedrijfsmodel steward-ownership! Ook staat de website van We Are Stewards vol met informatie over steward-ownership. Bekijk vooral de leerzame workshops en lezingen die ze aanbieden!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •