Artikelen

Deze vijf acties kun je meteen doen om meer impact te maken als ambtenaar

Veel ambtenaren willen maatschappelijk van betekenis zijn. En dat kan natuurlijk op vele manieren. Bijvoorbeeld door beleid te maken op basis van Brede Welvaart, door sessies te organiseren met de doelgroep om tot een nieuwe visie te komen of bijvoorbeeld door nieuwe samenwerkingen aan te gaan met bijvoorbeeld bewonersgroepen.

Gepubliceerd op 25 oktober 2022

Om impact te maken, hebben wij ook een paar dingen om te delen. Je kunt ze meteen morgen doen. Bekijk ze hieronder!

Actie 1. Bezoek een sociale onderneming.
Je kunt alleen gaan. Je collega’s meenemen. Of een bestuurder. In de laatste categorie bezocht minister Adriaansens onlangs twee sociale ondernemingen (en had vlak daarna óók een bezoek met premier Rutte).

Actie 2. Denk vanuit effecten en impact.
Denk vanuit een model waarbij je de impact van je werk in kaart kunt brengen. Er zijn verschillende methoden, waarbij de bekendste de Theory of Change (kort: ToC) is.

Actie 3. Kijk mee bij andere gemeentes.
Zie bijvoorbeeld het Social Return-beleid van de Gemeente Den Haag of hoe Gemeente Amsterdam bijvoorbeeld hun aanbestedingsprocessen socialer wil maken.

Actie 4. Laat zien dat winst en impact samen kunnen.
We zien regelmatig dat de wereld van stichtingen en marktpartijen als aparte werelden worden beschouwd. Zie jij net als ons ook de combinatie? Zo ja, dan zoek je net als ons vast ook naar manieren om dat over te brengen. Wij gebruiken plaatjes, zoals deze. Die kun jij natuurlijk zelf ook gebruiken!

Actie 5. Eerst even checken of het impact first is.
Voor je gaat samenwerken met marktpartijen, kijk eens of het bedrijf impact first is. Staat maatschappelijke impact creëren voorop? Een lijst van ruim 430 bedrijven vind je hier.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •