Nieuws

Wat kan de gemeente doen voor sociaal ondernemers?

Afgelopen januari presenteerde Social Enterprise NL de agenda ‘Iedereen Winst. Samen met de overheid naar een bloeiende social enterprise sector’ aan de Tweede Kamer, met daarin twaalf concrete aanbevelingen aan de overheid om de social enterpri.

Gepubliceerd op 24 februari 2014

Afgelopen januari presenteerde Social Enterprise NL de agenda ‘Iedereen Winst. Samen met de overheid naar een bloeiende social enterprise sector’ aan de Tweede Kamer, met daarin twaalf concrete aanbevelingen aan de overheid om de social enterprise sector als bondgenoot te erkennen als het gaat om het aanpakken van maatschappelijke problemen en deze sector op de politieke agenda te krijgen. Social Enterprises creëren maatschappelijke waarde door bijvoorbeeld werkgelegenheid te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of in te zetten op een  schonere leefomgeving

De overheid en social enterprises zouden nog veel meer met elkaar kunnen optrekken om de maatschappelijke impact van deze ondernemingen te versnellen.

Vorige week heeft minister Kamp laten weten de waarde van sociaal ondernemerschap te erkennen en de sector te willen stimuleren.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht werkt Social Enteprrise NL aan een inspiratiedocument voor gemeenten, met name de gemeentepolitiek zou een belangrijke rol kunnen spelen in het maximaliseren van de maatschappelijke impact van social enterprises door het ondernemingsklimaat voor hen te verbeteren en waar mogelijk klant te worden door in te kopen bij sociale ondernemingen. Voor veel gemeenten is dit echter nog onbekend terrein. In het inspiratiedocument zullen een aantal best practices van succesvolle samenwerking tussen gemeenten en social enterprises worden uitlicht. Een voorbeeld van een dergelijke samenwerking is die tussen MidWest en de gemeente Amsterdam. De gemeente erkende in januari de grote maatschappelijke waarde van dit initiatief voor de stad en verkocht een oud schoolgebouw voor een symbolisch bedrag aan de organisatie. Of neem de gemeente Geldrop-Mierlo, zij zetten samen met social enterprise Zorgvoorelkaar in op meer informele zorg om de teruglopende budgetten in de (thuis)zorg het hoofd te kunnen bieden. Via het online platform Zorgvoorelkaar wordt professionele- en vrijwillige zorg aangeboden.

De publicatie zal worden afgesloten met aanbevelingen voor gemeenten om sociaal ondernemerschap te stimuleren. Het document wordt nog voor de gemeenteraads- verkiezingen  op onze website gepubliceerd.

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •