Nieuws

Social enterprises innovatieve koplopers en aanjagers van economische groei

Sociaal ondernemers vervullen een belangrijke rol binnen de MKB-sector waar het innovaties betreft. Bijna de helft van de social enterprises in Nederland heeft een innovatieve dienst of product in de markt gezet, dat bovendien primair gericht is op het..

Gepubliceerd op 11 april 2014

Sociaal ondernemers vervullen een belangrijke rol binnen de MKB-sector waar het innovaties betreft. Bijna de helft van de social enterprises in Nederland heeft een innovatieve dienst of product in de markt gezet, dat bovendien primair gericht is op het aanpakken van maatschappelijke problemen. Dat blijkt uit de survey die Social Enterprise NL heeft uitgezet onder al haar leden. Van de ruim 200 aangesloten social enterprises werkten er 115 mee aan de survey. De Social Enterprise Monitor is het grootste onderzoek naar de social enterprise sector in Nederland.

Social enterprises blijken tevens een enorme aanjager voor economische groei. De resultaten van de monitor laten zien dat de werkgelegenheid in deze sector met 12 % is gegroeid in 2013, een opvallend cijfer gezien de sterke daling van de werkgelegenheid in de rest van de MKB-sector. Ook de omzet van 79% van de social enterprises is gegroeid en nagenoeg alle ondervraagde sociaal ondernemers verwacht de komende jaren nog verder te groeien.

monitor_frontVan nature innoverend
Het grote aantal innovaties is onder andere te verklaren door de aard van social enterprises. Ze zoeken nieuwe, zelfredzame oplossingen voor bestaande maatschappelijke problemen en voelen hierdoor een urgentie om te innoveren en om vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen.

Financiering
Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers heeft in 2013 een vorm van externe financiering gezocht, van deze groep heeft bijna 60% deze financiering succesvol aangetrokken.

Belemmeringen tot groei
De sociaal ondernemers gaven aan dat het verkrijgen van financiering en het aantrekken van nieu­we klanten de belangrijkste obstakels tot verdere groei zijn. Ook wet- en regelgeving wordt vaak (30%) genoemd.

Sociaal ondernemers pakken een maatschappelijk probleem aan met een gezond businessmodel. Het verhogen van de arbeidsparticipatie en internationale armoedebestrijding zijn impactgebieden waar de meeste van de respondenten zich op richten, respectievelijk 21% en 19%.

Download hier de Social Enterprise Monitor 2014
Download hier het persbericht

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •