Nieuws

SER-advies sociaal ondernemerschap

Op vrijdag 22 mei is het ontwerpadvies van de SER over sociaal ondernemerschap unaniem vastgesteld door de raad. Met het advies levert de raad belangrijk grondwerk voor het vaststellen van de rol en positie van sociale ondernemingen. ..

Gepubliceerd op 27 mei 2015

Op vrijdag 22 mei is het ontwerpadvies van de SER over sociaal ondernemerschap unaniem vastgesteld door de raad. Met het advies levert de raad belangrijk grondwerk voor het vaststellen van de rol en positie van sociale ondernemingen. Daarnaast erkent het advies de waarde van sociaal ondernemerschap en spreekt zich positief uit over rol van de overheid.

De SER geeft in het advies een definitie van de sociale onderneming die aansluit bij de Europese Unie: “Sociale ondernemingen hebben in ieder geval gemeen dat het zelfstandige ondernemingen zijn die een product of dienst leveren en primair en expliciet een maatschappelijk doel nastreven.”

De SER heeft een aantal actiepunten gedefinieerd die knelpunten weg kunnen nemen:

– Investeer gezamenlijk in impact meting
– Versterk de samenwerking tussen sociale ondernemingen
– Vergroot de kennis bij overheid en bij sociale ondernemingen
– Onderzoek de mogelijkheid voor een publiek ‘label’ voor sociale ondernemingen
– Verbeter het financieringsklimaat
– Creëer meer ruimte bij overheidsinkoop

Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER: “Ik hoop dat met de aanbevelingen van dit advies de ontwikkeling van sociale ondernemingen als onderdeel van het ondernemerschap in het brede spectrum van onze arbeidsmarkt verder wordt gebracht. De SER is gaarne bereid deze ontwikkeling te volgen en daaraan ook in de toekomst een bijdrage te leveren.

Social Enterprise NL is zeer tevreden met de uitkomsten van het advies en hoopt dat de overheid deze vertaalt in concrete acties. (Lees hier onze reactie)

Willemijn Verloop: “Dus overheid, ga aan de bak met de uitstekende adviezen die de SER heeft aangereikt (om te beginnen met de invoering van een publiek label). Getreuzel is niet langer een optie.”

---

Lees hier de officiële reactie van Social Enterprise NL op het SER advies.
Lees hier het interview met Mirjam van Praag in Trouw over het advies.
Lees hier het volledige advies.


Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •