Nieuws

Pay as You Can komt ook naar Nederland

Nieuwe, succesvolle en sociale businessmodellen kom je niet elke dag tegen. Pay as You Can is zo’n businessmodel en in Nederland kennen we het nog niet. De hoogste tijd dat daar verandering in komt. Daarom zijn Judith Manshanden en een aantal ondern.

Gepubliceerd op 11 februari 2013

Nieuwe, succesvolle en sociale businessmodellen kom je niet elke dag tegen. Pay as You Can is zo’n businessmodel en in Nederland kennen we het nog niet. De hoogste tijd dat daar verandering in komt.
Daarom zijn Judith Manshanden en een aantal ondernemers druk bezig met de oprichting van Geef Café in Amsterdam. Een café dat werkt volgens het ‘pay as you can’- principe.

Pay as You Can is gebaseerd op het idee van waardebepaling achteraf. Een gast betaalt voor een hapje of een drankje dus wat hij er voor over heeft of wat hij kan missen. Mensen met een kleine portemonnee kunnen bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk doen in ruil voor een maaltijd. Het hele idee hierachter is dat het lekker en gezond eten voor iedereen toegankelijk maakt.

In de VS wordt het pay as you can-principe al een aantal jaar succesvol toegepast in de horeca. Inmiddels werken er in de VS meer dan 30 restaurants volgens het 'pay as you can' verdienmodel.

Kom naar kennissessie op 18 maart


Om het nog onbekende businessmodel onder de aandacht te brengen organiseert Social Enterprise NL op 18 maart aanstaande een kennissessie over Pay as You Can. De bijeenkomst wordt inhoudelijk verzorgd door Judith Manshanden. Zij kwam onlangs terug van een studiereis naar de VS en nam daar deel aan een congres over dit thema van de OneWorldEverybodyEats Foundation.

Pay-as-You-Can-Soulkitchen

Door gesprekken met vele 'pay as you can' horecaondernemers, zag Manshanden wat er wel en niet werkte. Bij de de do's en dont's zal ze uitgebreid vertellen. Behalve de basisprincipes van het businessmodel komen tijdens de bijeenkomst ook de randvoorwaarden aan bod die nodig zijn om het te laten slagen.
Wat zijn de risico’s en waar liggen de kansen om Pay as You Can te introduceren bij Nederlandse horecaondernemingen?

 

Voor deze bijeenkomst is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus meld je direct aan.

Voor wie: leden Social Enterprise NL en geïnteresseerde horecaondernemers
Kosten: achteraf, wat jij het waard vond!
Waar: Amsterdam, exacte locatie volgt
Wanneer:  maandag 18 maart
Tijd: 16.00-18.00 uur
Aanmelden via: info@social-enterprise.nl

Over Judith Manshanden
Judith is sinds april 2012 met een groep enthousiaste ondernemers bezig om het “pay as you can” principe in Nederland te introduceren en wil daarin concrete stappen nemen met de oprichting van het GEEF Café (www.geefcafe.nl). In het GEEF Café hebben gasten de mogelijkheid om zelf te bepalen wat zij voor een maaltijd betalen. De missie van het GEEF Café is om een bijdrage te leveren aan duurzame voedselinitiatieven en gezond en lekker eten voor iedereen toegankelijk te maken. Verder wil het GEEF Café ook een gevoel van community terugbrengen in de Amsterdamse samenleving.
 
Lees ook de gastblog van Judith!

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •