Nieuws

"Overheid kiest voor zuinig, niet voor groen"

De overheid houdt zich niet aan haar beloften om milieubewust in te kopen. Vier jaar geleden is afgesproken dat rijk, provincies, gemeenten en andere overheidsdiensten duurzaamheid voorop zouden stellen bij de inkoop van goederen, diensten en ..

Gepubliceerd op 30 januari 2015

De overheid houdt zich niet aan haar beloften om milieubewust in te kopen. Vier jaar geleden is afgesproken dat rijk, provincies, gemeenten en andere overheidsdiensten duurzaamheid voorop zouden stellen bij de inkoop van goederen, diensten en voorzieningen. Er is nog weinig van terechtgekomen, dit schrijven Social Enterprise NL, De Groene Zaak, MVO Nederland, VNO-NCW, MKB Nederland en NEVI aan de Tweede Kamer.

Afgelopen vrijdag wijdde Trouw een voorpagina-artikel aan de brief: 'Overheid kiest voor zuinig niet voor groen'. De oorzaak hiervan ligt voor een deel bij het gebrek aan kennis. Inkopers van Rijk, gemeenten en provincies missen kennis om goed duurzaam in te kopen. Inkopers beamen dit in de reactie in Trouw op de brief van de 6 organisaties:

"Inkoop is een technisch zeer inhoudelijk vak geworden. Het beroep moet gelijke tred houden met de technologische ontwikkelingen." Aldus Jan Telgen (deeltijd-hoogleraar inkoopmanagement in Twente in het artikel.

Reactie Tweede Kamerleden
Ook Tweede Kamerleden Van Veldhoven (D66), Yasemin Cegerek (PvdA) en Dijkstra (VVD) reageerden afgelopen zaterdag in Trouw op de stelling. Yasemin Cegerek (PvdA): "Als bij sommige lagere overheden kennis ontbreekt, is uitwisseling een goed idee." Cegerek onderschrijft ook dat andere factoren dan prijs een rol moeten spelen. "Er moet meer aandacht komen voor hergebruik van grondstoffen als inkoopcriterium. De overheid kan het goede voorbeeld geven op weg naar een circulaire economie."

Op 5 februari gaat de Tweede Kamer in debat over het duurzaam inkopen beleid. Social Enterprise NL pleit er samen met de andere organisaties voor dat duurzaam inkopen weer de hoogste prioriteit krijgt en dat dit ook goed wordt gemonitord. Volgens onderzoek van Ecorys is de focus op duurzaam inkopen sinds 2010 met 42% afgenomen.

Lees hier de hele brief.
Lees hier: 'Overheid kiest voor zuinig, niet voor groen' | Trouw 30 januari '15
Lees hier: 'Duurzaamheid als criterium is slecht meetbaar' | Trouw 31 januari '15
Lees hier: 'Overheid mist kennis voor groene inkoop' | Trouw 31 januari '15


Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •