Nieuws

Minister Kamp voorzichtig positief over social enterprises

Minister Kamp heeft zich tijdens het Algemeen Overleg Bedrijfslevenbeleid en Innovatie positief uitgesproken over de ontwikkeling van social enterprises. De minister wil echter het geplande SER onderzoek afwachten voordat hij inhoudelijk ingaat op even..

Gepubliceerd op 11 juni 2014

Minister Kamp heeft zich tijdens het Algemeen Overleg Bedrijfslevenbeleid en Innovatie positief uitgesproken over de ontwikkeling van social enterprises. De minister wil echter het geplande SER onderzoek afwachten voordat hij inhoudelijk ingaat op eventuele beleidswijzigingen.

Op 23 januari presenteerde Social Enterprise NL tijdens een Bijzondere Procedure in de Tweede Kamer de beleidsagenda ‘Iedereen Winst. Samen met de overheid naar een bloeiende social enterprise sector’. Hierin wordt uiteengezet hoe de rijksoverheid de ontwikkeling van de social enterprise sector kan stimuleren. Deze beleidsagenda werd op 11 juni tijdens het Algemeen Overleg met minister Kamp besproken. De minister heeft zich in het AO positief uitgesproken over het voortzetten van 'gericht economisch beleid' zoals dat bijvoorbeeld voor topsectoren is ingezet. Social Enterprise NL ziet daar goede aanknopingspunten met de agenda "Iedereen winst".

In de beleidsagenda worden 12 concrete aanbevelingen gedaan. De minister wil echter het geplande SER onderzoek afwachten voordat hij inhoudelijk ingaat op beleidswijzigingen. Social Enterprise NL betreurt dit, omdat het SER onderzoek naar verwachting pas in het eerste kwartaal van 2015 uitkomt en het nog niet duidelijk is wat de reikwijdte van dit onderzoek wordt. Ook Tweede Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Carola Schouten (ChristenUnie) toonden zich kritisch over de deze afwachtende houding.

In zijn beantwoording bleek tevens dat de minister niet op de hoogte is van de initiatieven vanuit het Social Business Initiative (SBI) van de Europese Commissie. Dit programma wil de Europese social enterprise sector versterken volgens drie lijnen: toegang tot kapitaal, zichtbaarheid en juridische infrastructuur. Nederland neemt een zeer passieve rol in binnen het SBI.

Social Enterprise NL waardeert het dat de positie van social enterprises op de politieke agenda staat en serieus wordt genomen door minister Kamp. Uit zijn beantwoording wordt wel duidelijk dat de minister nog niet erg bekend is met de social enterprise sector. Wij zullen de minister daarom uitnodigen om met een aantal sociaal ondernemers in gesprek te treden.

Download hier het hele persbericht
Lees hier de samenvatting van het Algemeen Overleg

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •