Nieuws

Minister Asscher vraagt advies over sociaal ondernemerschap

Afgelopen juli is bekend geworden dat minister Asscher de SER heeft gevraagd onderzoek te doen naar sociaal ondernemerschap. Uit het persbericht van de SER: "Nederland kent verschillende urgente maatschappelijke vraagstukken in het sociale domein,.

Gepubliceerd op 9 juli 2014

Afgelopen juli is bekend geworden dat minister Asscher de SER heeft gevraagd onderzoek te doen naar sociaal ondernemerschap.

Uit het persbericht van de SER: "Nederland kent verschillende urgente maatschappelijke vraagstukken in het sociale domein, zoals (achterblijvende) maatschappelijke participatie, integratie en leefbaarheid. Voor de aanpak van die vraagstukken wordt nu de nadruk gelegd op eigen kracht, zelfredzaamheid, (sociale) innovatie en eigen verant-woordelijkheid van burgers en ondernemers. Sinds een aantal jaren is hierbij meer aandacht voor sociaal ondernemerschap.

Sociaal ondernemerschap sluit aan bij de huidige tendens van decentralisatie van verantwoordelijkheden en de veranderende rol van de overheid. Hierbij gaat het om financieel zelfvoorzienende ondernemingen, die primair een maatschappelijk doel nastreven met een ondernemersaanpak en verdienmodel.

Niet alleen binnen Nederland, maar ook vanuit Europa wordt deze nieuwe dynamiek met interesse gevolgd. De Europese Commissie heeft eerder haar steun voor sociaal ondernemerschap kenbaar gemaakt.

De hoofdvraag in de adviesaanvraag van minister Asscher aan de SER is in hoeverre en op welke wijze de (rijks)overheid aansluiting kan vinden bij deze ontwikkelingen.

In het bijzonder vraagt de minister aandacht voor de volgende subvragen:

  • Karakter van sociale ondernemingen: wat is het/wat zou het moeten zijn?

  • Wat kunnen sociale ondernemingen betekenen voor de oplossing van maatschappelijk
    problemen?

  • Wat zijn eventuele belemmeringen hierbij?

  • Wat zou er nog moeten gebeuren en wie is hierbij aan zet?"


 

Social Enterprise NL juicht het onderzoek toe is betrokken geweest bij het voortraject van de adviesaanvraag. Wij zijn blij dat de definitie van sociale ondernemingen uit de adviesaanvraag aansluit zoals die door Social Enterprise NL wordt gehanteerd. Voordat het onderzoek er daadwerkelijk moet komt moet dit nog worden goedgekeurd door de sociale partners. Wij monitoren dit proces nauwkeurig en houden u op de hoogte van de voortgang.

Bekijk hier volledige adviesaanvraag van minister Asscher

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •