Nieuws

Leerstoel Sociaal Ondernemerschap een feit

Nederlands eerste leerstoel Sociaal Ondernemerschap komt aan de Universiteit Utrecht. De universiteit ontwikkelt een belangrijk expertisecentrum voor sociaal ondernemerschap waarbij sociaal ondernemers nauw zullen worden betrokken bij onderwijs ..

Gepubliceerd op 28 maart 2015

Nederlands eerste leerstoel Sociaal Ondernemerschap komt aan de Universiteit Utrecht. De universiteit ontwikkelt een belangrijk expertisecentrum voor sociaal ondernemerschap waarbij sociaal ondernemers nauw zullen worden betrokken bij onderwijs en onderzoek. Mede op initiatief van Tony’s Chocolonely en met steun van verschillende partners, waaronder Social Enterprise NL, wordt deze leerstoel mogelijk gemaakt. De leerstoel gaat zich met name richten op sociaal ondernemerschap in waardeketens, de ethische voorlopers in de internationale economie.

Speerpunt Social Enterprise NL
Ten tijden van de start van Social Enterprise NL was onderwijs en onderzoek op dit onderwerp bijna geheel afwezig. Één van de lobbydoelen van Social Enterprise NL was van meet af aan om snel naar twee leerstoelen in Nederland te komen. Social Enterprise NL is dan ook bijzonder verheugd dat de Universiteit Utrecht deze stap nu kan zetten, mogelijk gemaakt door Tony’s Chocolonely, één van de meest vooraanstaande en succesvolle leden va het netwerk.

Social Enterprise NL is vanaf het begin als partner nauw betrokken bij dit initiatief. Mark Hillen, mede-oprichter en bestuurder van Social Enterprise NL zal namens de sector plaatsnemen in het curatorium van de leerstoel. Zo wordt het contact met de social enterprise sector mede geborgd.

Mark Hillen (mede-oprichter en directeur van Social Enterprise NL): "Deze ontwikkeling toont een volwassenwording van social entrepreneurship in Nederland. De leerstoel zal een impuls geven aan onderzoek en onderwijs. Wij hopen dat andere instellingen deze stap gaan volgen en dat er meer leerstoelen zullen ontstaan, uiteindelijk ook reguliere en full-time leerstoelen, zoals wij die in de grote buitenlandse universiteiten zien." 

De leerstoel is een vervolg op de ontwikkeling die de Universiteit Utrecht al eerder heeft ingezet, toen zij twee jaar geleden het Utrecht University Social Entrepreneurship Initiative (SEI) oprichtten. Daarnaast bestaat er sinds dit academische jaar een minor sociaal ondernemerschap voor bachelor studenten en zal de universiteit in samenwerking met Grameen Creative Lab het European Social Business Forum in april 2016 organiseren, onder bezielende leiding van Nobelprijs voor de Vrede-winnaar prof. Muhammad Yunus.

Waardeketens
Henk Jan Beltman, chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely: “We hebben samen met de Universiteit Utrecht het initiatief voor deze leerstoel genomen. Het is een belangrijke stap op onze routekaart naar 100% slaafvrije chocolade. Daarmee bedoelen we niet alleen de onze, maar alle chocolade. Wij zien het als onze missie en onze verantwoordelijkheid om alle chocoladebedrijven te inspireren.” Met de leerstoel wordt ook sociaal ondernemerschap in andere waardeketens onderzocht.

Klik hier voor meer informatie
Bekijk de vacature voor 'Extraordinary Professor of Economics, in particular Social Entrepreneurship (0,2 fte)'


Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •