Nieuws

Leenplatform Peerby bedankt de crowd!

De sociale onderneming Peerby heeft deze week maar liefst 2 miljoen euro opgehaald met een crowdfundingcampagne. Een goede reden dus om met de oprichter van Peerby, Daan Weddepohl te praten.

Gepubliceerd op 25 maart 2016

"We hadden het écht niet verwacht –niet in onze aller stoutste dromen!" aldus Daan Weddephol, oprichter van Peerby. Het leenplatform, waar je spullen kunt lenen van mensen uit de buurt, heeft deze week ruim 2 miljoen opgehaald met een crowdfundingcampagne. Het doel was om 300.000 euro op te halen, maar de crowdfunding sloot deze week af met een bedrag van ruim 2 miljoen!

Het bedrijf komt nu in een spannende periode met een hoge verantwoordelijkheid. "De druk hoort erbij en die zijn we ook al gewend" stelt Daan. "Het is nu aan ons om deze verantwoordelijkheid op ons te nemen en het geld verstandig te gebruiken."

De campagne zou eigenlijk 4 april openbaar gaan, maar het liep even net iets anders dan verwacht. "We hadden alvast een conceptpagina van de campagne naar een aantal mensen gestuurd en toen bleek het opeens ontzettend hard te gaan. Oneplanetcrowd zei toen tegen ons: ‘Je kunt nu beter helemaal openbaar gaan’ en in alle haast hebben wij toen de campagne ook voor het grote publiek online gezet. Binnen een dag zaten we al op 1 miljoen euro en we krijgen nu nog steeds mails binnen van mensen die te laat zijn en ons nog willen financieren."

Wereld van overvloed
"Het is fantastisch om zoveel steun en vertrouwen te krijgen voor ons idee. Met deze energie kunnen we voorlopig wel vooruit!" Peerby draait sinds september in Amsterdam een pilot van haar duurzame verdienmodel. Dit model wil Peerby nu ook uitbreiden naar de rest van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daan ziet dat we leven in een wereld van overvloed: "De kamers in onze huizen zijn meestal leeg, onze auto’s staan 92% van de tijd stil en onze spullen liggen te verstoffen in schuren, kasten en op zolders. Alles wat we nodig hebben is er al. We hoeven ons alleen maar te verbinden."

Impact blijven meten
De impact die Peerby met het groeiende platform wil maken wil Daan blijven meten: "Met de hulp van Except Integrated Sustainability, een onderzoeksbedrijf op het gebied van duurzaamheid en innovatie, willen wij onze impact nog beter in kaart brengen. We willen uiteindelijk precies laten zien wat de besparing is op waterverbruik, energieverbruik etc."

We laten zien dat het anders kan
Niet alleen is het succes van de campagne goed voor Peerby, maar ook een mooie opsteker voor het sociaal ondernemerschap in Nederland. "Steeds meer mensen worden bewuster van het feit dat het niet simpelweg een keuze is tussen twee vormen: een goed doel om iets moois te doen of een bedrijf dat ten koste van alles geld moet verdienen. Dit oude onderscheid hoeft helemaal niet meer gemaakt te worden. Wat mij betreft moet eigenlijk elk bedrijf een sociale onderneming zijn en niet ten koste van mens en planeet te werk gaan. Met de groeiende stroming van sociaal ondernemers laten we daarom zien dat het anders kan."

Bedankt crowd!
Tot slot kijkt Daan alvast naar de toekomst: "Onze droom is dat het overal in de wereld mogelijk is om spullen te delen met elkaar. Deze ambitie is voor Peerby belangrijk en we hopen door de steun die we deze week hebben gekregen deze droom op een duurzame manier te realiseren. Bij deze wil ik ook de hele crowd bedanken voor de steun en we gaan nu keihard werken om onze plannen waar te maken!"

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •