Nieuws

Kabinet wil ruimte geven aan sociaal ondernemerschap

Het kabinet beschouwt maatschappelijk initiatief en sociaal ondernemerschap als een krachtige ontwikkeling die ruimte en vertrouwen moet krijgen. De overheid kan daarvoor voorwaarden scheppen en moet haar rol omvormen van ‘zorgen voor’ naar .

Gepubliceerd op 11 juli 2013

Het kabinet beschouwt maatschappelijk initiatief en sociaal ondernemerschap als een krachtige ontwikkeling die ruimte en vertrouwen moet krijgen. De overheid kan daarvoor voorwaarden scheppen en moet haar rol omvormen van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Social Enterprise NL juicht het standpunt van het kabinet toe en hoopt dat er spoedig vervolgstappen komen die bijdragen aan de verdere professionalisering en groei van sociale ondernemingen.

Afgelopen woensdag stuurde minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)) de nota ‘Doe-democratie’ uit naar de Eerste en Tweede Kamer.  In die nota staat dat de overheid actief wil  bijdragen aan de zogeheten doe-democratie en daarin een scheppende en stimulerende rol wil vervullen. Om maatschappelijke initiatieven en sociaal ondernemerschap te bevorderden heeft het kabinet samen met maatschappelijke partners een agenda opgesteld.

Het kabinet heeft een veldverkenning verricht naar goede praktijkvoorbeelden en naar wat overheden en maatschappelijke instellingen kunnen doen om initiatieven te ondersteunen en bureaucratische obstakels weg te nemen. De praktijk is vaak weerbarstig, er is maatwerk nodig. Actuele bestuurlijke ontwikkelingen zoals decentralisaties in het sociale domein en bezuinigingen vergroten de uitdaging.

Het kabinet wil de doe-democratie ondersteunen  en bevorderen door enerzijds burgers in te positie brengen, onder andere door regels aan te passen en nieuwe financieringsvormen te ontwikkelen. Anderzijds door het aansluitingsvermogen van de overheid bij maatschappelijke initiatieven te vergroten.

Het kabinetsstandpunt is een reactie op verschillende adviezen, rapporten en verzoeken over dit thema. Ook duidt het kabinet hiermee maatschappelijke ontwikkelingen als zelforganiserend vermogen van de samenleving, terugtredende overheid en toenemende behoefte aan sociale binding. De nota is tot stand gekomen in samenwerking met een groot aantal maatschappelijke partners.

Meer lezen? Kijk hier.

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij laten niets achter op jouw device en kunnen dus ook niet zien wat jij verder allemaal gaat doen. Jouw IP-adres wordt niet gedeeld met derden, en wordt dus ook niet gebruikt voor commerciële of politieke doelen. Meer weten?

Ok

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •