Nieuws

Forse stijging werkgelegenheid aangesloten social enterprises

Tegen de algemene trend in is de werkgelegenheid bij social enterprises sinds 2010 met 25% gestegen. Bovendien verwacht 90% van de sociale ondernemingen dat die groei de komende jaren doorzet. Een percentage dat significant hoger ligt dan bij regulie.

Gepubliceerd op 23 mei 2013

Tegen de algemene trend in is de werkgelegenheid bij social enterprises sinds 2010 met 25% gestegen. Bovendien verwacht 90% van de sociale ondernemingen dat die groei de komende jaren doorzet. Een percentage dat significant hoger ligt dan bij reguliere MKB bedrijven in Nederland. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Social Enterprise Monitor 2012-2013, die is uitgebracht door Social Enterprise NL ism McKinsey.

Bekijk hier ook het item dat NOS Journaal maakte.

De Social Enterprise Monitor behelst onderzoek dat is gedaan onder de aangesloten leden van platformorganisatie Social Enterprise NL. Van de ruim honderd sociale ondernemingen die verbonden zijn aan het platform, werkten er zestig mee aan de uitgebreide survey.
Deze monitor geldt als nulmeting en zal vanaf nu jaarlijks worden gepresenteerd. Door de groei van het aantal leden, zal ook het aantal respondenten toenemen. Met deze monitor kunnen ontwikkelingen binnen de social enterprise sector gevolgd en gemonitord worden en ontstaat er een goed beeld van het social enterprises veld in Nederland.

Belemmeringen
Volgens de sociaal ondernemers zelf is een van de grootste belemmeringen tot groei de toegang tot kapitaal. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers zegt moeite te hebben met het vinden van financiering. Bovendien geven ze aan grote behoefte te hebben aan erkenning en herkenning van het begrip social enterprise. “Social entrepreneurs willen maatschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing, eenzaamheid en jeugdwerkloosheid aanpakken door te ondernemen. Daarvoor bedenken zij innovatieve, zelfvoorzienende businessmodellen. Het is ontzettend belangrijk dat er meer groeikapitaal komt voor social enterprises en sociale innovaties daarmee in Nederland meer kansen krijgen”, stelt oprichter Willemijn Verloop van Social Enterprise NL.

Andere opvallende uitkomst is dat juist de social enterprises die zeer innovatief zijn, vaker winstgevend zijn dan ondernemingen met een minder innovatief businessmodel.
Belangrijke uitdaging nog voor social enterprises is om de maatschappelijke impact die ze creëren inzichtelijk te maken. Zoals blijkt uit de monitor meet het merendeel van de sociaal ondernemers hun impact niet waardoor de Social Return on Investment voor de maatschappij nog niet altijd te kwantificeren valt.

Lees hier het volledige rapport van de Social Enterprise Monitor

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •