Nieuws

Europa benadrukt sociaal ondernemen als bron voor economische groei

Op 16 en 17 januari vond in Straatsburg de eerste EU-Conferentie rondom sociaal ondernemen plaats. Henri Malosse (voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité), Michel Barnier (Europees commissaris voor interne markt en diensten), Anto.

Gepubliceerd op 17 januari 2014

Op 16 en 17 januari vond in Straatsburg de eerste EU-Conferentie rondom sociaal ondernemen plaats.

Henri Malosse (voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité), Michel Barnier (Europees commissaris voor interne markt en diensten), Antonio Tajani (vice-voorzitter van de Europese Commissie Industrie en ondernemerschap) en László Andor (Europees commissaris werkgelegenheid, sociale zaken en integratie) publiceerden in het kader van deze conferentie een opiniestuk waarin ze hun vertrouwen uitspreken in de rol van sociaal ondernemers in nieuwe economische groei.

De eerste stappen op het gebied van sociaal ondernemen zijn gezet, maar nu de westerse vrije markt en de verzorgingssttaat in de crisis hun sociale karakter grotendeels hebben verloren wordt het 'sociaal contract' tussen overheid en burgers opnieuw onder de loep genomen. Gekeken wordt op welke manier sociaal ondernemers een rol zullen spelen in een rechtvaardige economische groei. 

Duidelijk is dat de nieuwe Europese groei zich af zal keren van financieel liberalisme door het vertrouwen uit te spreken in sociaal ondernemers middels het verstrekken van lange termijn-investeringen. Daarmee wordt ingezet op de ontwikkeling van innovatieve diensten, sociale zorg en energietransitie. Voor deze groei is creativiteit, innovatie, het loslaten van vooroordelen en verouderde  ideologieën vereist, waarbij sociaal ondernemen als belangrijk middel en inspiratiebron genoemd. 

Juist ondernemers die níet primair inzetten op winstmaximalisatie  maar op maatschappelijke winst moeten ruimte krijgen om hun methodes verder uit te rollen.  Zij hebben vanaf het begin duizenden banen gecreerd, reintegratie van mensen mogelijk gemaakt eneen belangrijke rol gespeeld in groene groei en maakten bovendien duizenden innovatieve projecten mogelijk buiten het traditionele bancaire systeem. Dit is het bewijs dat het bedrijfsleven een kracht is voor verandering , sociale verbinding en gelijkwaardigheid en solidariteit.

Lees hier het hele artikel

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •