Nieuws

Eerste leerstoel Sociaal Ondernemerschap

Op donderdag 1 maart aanvaardde prof. dr. Harry Hummels het ambt van hoogleraar Social Entrepreneurship aan de Universiteit Utrecht. De leerstoel is de eerste op het gebied van Sociaal Ondernemerschap in Nederland.

Gepubliceerd op 11 maart 2018

Op donderdag 1 maart aanvaardde prof. dr. Harry Hummels het ambt van hoogleraar Social Entrepreneurship aan de Universiteit Utrecht. Een primeur, want de leerstoel is de eerste op het gebied van Sociaal Ondernemerschap in Nederland. 

Afbakening begrip 'sociaal ondernemerschap'

In zijn oratie benoemt Harry Hummels het belang van afbakening van het begrip ‘sociaal ondernemerschap’. Er zijn namelijk steeds meer initiatieven die ondernemen verbinden met het oplossen van maatschappelijke problemen of het creëren van maatschappelijke waarde. Zoals Tony’s Chocolonely, Plastic Whale en Tesla. Maar zo zouden ook NS en Heineken maatschappelijke meerwaarde creëren. Dus wanneer is een onderneming echt 'sociaal'? 

Pleiten voor 18e VN duurzaamheidsdoelstelling

Harry Hummels pleit er in zijn oratie daarom voor dat de VN een 18e duurzaamheidsdoel toevoegt. Een onderneming is namelijk pas ‘sociaal’ als voldaan is aan wat hij formuleert als de 18e VN duurzaamheidsdoelstelling:

Versterk de vaardigheden van mensen en hun gemeenschappen om effectief bij te dragen aan (de besluitvorming over) het beleid en de activiteiten gericht op het bevorderen van een duurzame samenleving en een leven in menselijke waardigheid.

De hele oratie is hier te lezen. Behoefte aan een kortere versie? Lees dan het artikel van het FD

trefwoorden:

afbakening Harry Hummels leerstoel ondernemerschap oratie SDG sociaal

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •