Nieuws

CBS onderstreept belang sociale firma

Vanochtend maakte het CBS bekend dat in 2013 één op de drie arbeidsgehandicapten betaald werk deed. Personen zonder arbeidshandicap werkten volgens het onderzoek ruim tweemaal zo vaak (72%). Volgens Mark Hillen ..

Gepubliceerd op 29 januari 2015

Vanochtend maakte het CBS bekend dat in 2013 één op de drie arbeidsgehandicapten betaald werk deed. Personen zonder arbeidshandicap werkten volgens het onderzoek ruim tweemaal zo vaak (72%). Volgens Mark Hillen (directeur van Social Enterprise NL) onderstrepen deze cijfers de noodzaak voor meer nieuwe banen door groei van de sociale firma.

Hillen pleit in zijn nieuwste publicatie ‘Iedereen Werk, Iedereen Winst’ voor stevige groei van de sociale firma. Sociale firma’s creëren middels een onderneming werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze bedrijven, zoals The Colour Kitchen en Specialisterren, spelen daarbij een belangrijke rol in het aanpakken van dit maatschappelijke en economische probleem.

Hillen: "Een derde is te weinig, werk is niet alleen de basis van onze economie, maar ook van onze welvaart. Groei van de sociale firma zorgt voor een hogere participatiegraad en is daarmee van sociaal én economisch belang.”

Sleutelrol sociale firma
Groei van sociale firma’s betekent meer werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar deze groei kan niet zonder brede betrokkenheid van werkgevers van het bedrijfsleven en overheid.

Hillen: “Een verdubbeling van het aantal werkplekken voor arbeidsgehandicapten zou de ambitie moeten zijn. Sociale firma’s spelen daarbij een sleutelrol en het is van belang dat zij door de overheid herkend en erkend worden. In bijna alle landen van Europa worden sociale firma's gezien als onderdeel van het sociaal-economisch beleid, in Nederland worden dergelijke bedrijven nog niet als zodanig door de overheid erkend.”

In zijn recent uitgebrachte boek Iedereen Werk, Iedereen Winst doet Hillen concrete aanbevelingen voor een gelijkwaardige arbeidsparticipatie en schetst de bijdrage die werkgevers, de rijksoverheid en gemeenten daaraan kunnen leveren.

Politieke steun
Op 16 december 2014 werd de motie van Tweede Kamerleden Carola Schouten (ChristenUnie) en John Kerstens (PvdA) aangenomen die ervoor moet zorgen dat sociale firma’s fiscaal worden beloond. Later die week werd ook de motie van Pieter Heerma (CDA) aangenomen. Deze motie (mede ondertekend door PvdA, VVD, ChristenUnie en D66) verzoekt de regering te onderzoeken hoe de afname van producten en diensten bij sociale ondernemingen kan meetellen voor het quotum.

Wilt u naar aanleiding van dit onderzoek en/of het boek een interview met Mark Hillen, neem dan contact op met Meike Zwaan | meike@social-enterprise.nl / 0626908500

--
Iedereen Werk, Iedereen Winst is te koop in de online boekwinkels. 


Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •