Nieuws

Blog Next Level #2: Financiering & Impact Meten

De deelnemers van het Next Level programma, 8 social enterprises met een serieuze groeiambitie, kwamen op 10 oktober voor de tweede maal bijeen om te werken aan hun investment case. Deze tweede bijeenkomst stond in het teken van financiering en het met..

Gepubliceerd op 23 oktober 2014

De deelnemers van het Next Level programma, 8 social enterprises met een serieuze groeiambitie, kwamen op 10 oktober voor de tweede maal bijeen om te werken aan hun investment case. Deze tweede bijeenkomst stond in het teken van financiering en het meten van impact.

Financieringsvormen voor sociaal ondernemers
De Next Level ondernemers nemen deel aan het programma omdat zij willen opschalen en hier financiering voor willen aantrekken. De eerste onmisbare vraag tijdens het ochtendprogramma over financiering was dan ook: wat voor investering zoek je, en hoeveel geld heb je nodig? Zodra je een antwoord hebt op deze vraag, is het tijd om na te denken over de beschikbare financieringsvormen;


NL_2_001wat voor geld is er beschikbaar in de markt? En wat is er specifiek beschikbaar voor social enterprises? Wat zijn de consequenties van het aantrekken van risicodragend kapitaal? Hoe denkt een investeerder? En wat zoekt een informal investor of een venture capital fonds als ze besluiten te gaan participeren in jouw bedrijf? Wanneer is crowdfunding een goede optie? Het onderhandelen met investeerders kwam ook aan bod. Key take-away: wat ben jij bereid om op te geven gedurende de onderhandelingen? Onder de bezielende leiding van Eva Hukshorn, informal investor en partner bij EFactor.com werd het hele scala aan financieringsmogelijkheden doorgelopen.

Impact
Voor de ondernemers die op het punt staan om investeerders te benaderen om hun social enterprise op te schalen is het onmisbaar om aan te kunnen tonen wat de impact van hun social enterprise is. Het risico van snel groeien is ‘mission drift’. Als er nieuwe investeerders (met mogelijk een andere visie) toetreden tot het bedrijf, dan kan de maatschappelijke missie in de verdringing komen. In de middagsessie werd daarom ingegaan op de vraag waarom het in kaart brengen van de social impact van belang is en wat er nodig is om impact te formuleren en te meten. NL_2_002Welke indicatoren spelen er mee? Hoe kan er actief op impact worden gestuurd en hoe kun je jouw theory of change zo helder mogelijk delen met je stakeholders. Astrid de Reuver, Managing Partner van impact investeringsfronds Social Impact Ventures NL lichtte tenslotte de deelnemers vanuit de praktijk toe hoe bij het fonds welke rol impact speelt in het beoordelen van een investeringsaanvraag en het managen van het investment portfolio.

Op 3 december zullen ondernemers zowel hun financiele als hun impact plannen ten overstaande van een groep investeerders presenteren.

In de volgende bijeenkomst van het Next Level programma wordt er ingegaan op het versnellen van sales door goede positionering en marketing en wordt er aandacht besteed aan het bouwen van een sterk team.

Lees meer over het Next Level programma van Social Enterprise NL

Blog bijeenkomst #1 | Next Level programma van start!
Bekijk de Next Level pagina met het gehele programma

 

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •