Nieuws

Adviezen Social Enterprise NL overgenomen

De nieuwe Aanbestedingswet is naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin zijn adviezen van Social Enterprise NL over voorbehouden aanbestedingen overgenomen. .

Gepubliceerd op 5 november 2015

Adviezen Social Enterprise NL overgenomen

De nieuwe Aanbestedingswet is naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin zijn adviezen van Social Enterprise NL over voorbehouden aanbestedingen overgenomen.

In 2014 heeft het Europees Parlement nieuwe richtlijnen over aanbestedingen aangenomen, dit betekent dat Nederland deze voor 2016 moet invoeren. De Europese Unie maakt met de nieuwe richtlijn expliciet dat overheidsaanbestedingen bij moeten dragen aan de Horizon 2020 doelen van de EU op het gebied van innovatie, duurzaamheid en inclusiviteit.  

Het ministerie van Economische Zaken heeft in april 2015 een internetconsultatie uitgeschreven om iedereen de gelegenheid te geven te reageren op de voorstellen van het ministerie. Social Enterprise NL heeft hierop gereageerd en het overnemen van Artikel 20 en Artikel 77  bepleit. Beide artikelen zijn overgenomen in het wetsvoorstel. In de Memorie van Toelichting wordt de reactie van Social Enterprise NL genoemd. Het is nog niet bekend wanneer de Tweede Kamer over het Wetsvoorstel in debat gaat. 

Voorbehouden aanbestedingen

Artikel 20 geeft aanbestedende diensten de mogelijkheden om aanbestedingen voor te behouden aan ondernemingen met minimaal 30% mensen met een arbeidsbeperking in dienst, dit biedt veel kansen voor sociale firma's. Artikel 77 biedt speciale-sectorbedrijven de ruimte diensten op het gebied van gezondheid, sociale en culturele diensten voor te behouden aan organisaties die het algemeen belang tot doel hebben, winsten herinvesteren en werknemersparticipatie kennen, dit biedt onder andere kansen voor zorgcoöperaties

Lees hier de reactie op de internetconsultatie terug

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •