Artikelen

WRR: 'Faciliteer (h)erkenning van sociaal ondernemerschap'

In het rapport 'Filantropie op de grens van overheid en markt' stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat sociale ondernemingen (h)erkenning verdienen.

Gepubliceerd op 31 oktober 2018

In het rapport Filantropie op de grens van overheid en markt stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat sociale ondernemingen (h)erkenning verdienen.

Het rapport buigt zich over de vraag 'hoe we de hybride initiatieven die traditionele grenzen tussen overheid en filantropie en tussen filantropie en markt overschrijden moeten beoordelen. Welke kansen en risico’s brengen die met zich mee?'

Daarbij is ook aandacht voor de rol van sociale ondernemingen. De WRR adviseert de overheid deze beter te (h)erkennen, ook adviseert de WRR te onderzoeken of een aparte juridische status gewenst is. Uit het rapport (pagina 49):

"Hun diffuse begrenzing maakt speciaal op sociale ondernemingen gericht beleid
lastig. Toch verdienen zij (h)erkenning voor zover en zolang zij primair en expliciet
sociale impact boven winst stellen. De principiële rechtvaardiging van facilitering
door de overheid is gelegen in de borging en versterking van het filantropische
aspect van sociale ondernemingen, niet hun positie binnen de markteconomie.

Sociaal ondernemers kunnen een rechtsvorm kiezen (onder meer stichting, vereniging, coöperatie, besloten en naamloze vennootschap). Veel van deze bedrijven ervaren de momenteel beschikbare rechtsvormen echter als een knelpunt. Wij bepleiten daarom – in het kader van de lopende modernisering van het ondernemingsrecht – nader onderzoek naar de (on)wenselijkheid van een aparte juridische status of een ‘modaliteit op bestaande rechtsvormen’ (Hillen, Panhuijsen 2016). Een speciaal label voor sociale ondernemingen is ook denkbaar (ser 2015). Deze instrumenten kunnen wellicht bijdragen aan (h)erkenning van de sociale onderneming en verankering van de primaire gerichtheid op het maatschappelijke belang."

Lees het hele WRR rapport hier.

Lees hier de visie van Social Enterprise NL op de juridische positie van de sociale ondernemingen.

 

 

 

trefwoorden:

beleid bvm juridisch lobby rechtsvorm wrr

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •