Artikelen

Wat ik je wilde vragen: Peerby

Vorige keer spraken wij met Drees Peter van den Bosch van Willem&Drees die een vraag stelde aan Peerby. Het is nu dus de beurt aan hen om antwoord te geven én een volgende vraag te formuleren aan een andere sociaal ondernemer uit ons netwerk: Konnektid!.

Gepubliceerd op 8 juni 2016

Begin dit jaar was voor Peerby een spannende tijd. Het leenplatform, waar je spullen kunt lenen van mensen uit de buurt, haalde namelijk 2 miljoen op met een crowdfundingcampagne. Het doel was om 300.000 euro op te halen, maar de crowdfunding sloot na een week af met een bedrag van ruim 2 miljoen! De vorige keer spraken wij met Drees Peter van den Bosch van Willem&Drees en hij vroeg zich af hoe het met de internationale ambitie van Peerby stond. Het is nu dus de beurt aan Daan Weddephol, oprichter van Peerby!

Peerby goes abroad
"Het is fantastisch om zoveel steun en vertrouwen te krijgen voor ons idee. Met de energie die we tijdens de weken rondom onze crowdfundingcampagne ontvingen, kunnen we voorlopig wel vooruit!” verteld Daan Weddephol. Peerby draait sinds september in Amsterdam een pilot van haar duurzame verdienmodel. De ambitie van Peerby is om uit te breiden naar de rest van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. “We zijn op dit moment volop aan het werk met onze groeiplannen, zo zijn we druk bezig om tegen het einde van dit jaar een kantoor in een stad in Amerika te openen. Of dit New York, Boston, Chicago of een andere stad is, gaat blijken uit onze marktonderzoeken. We willen uiteindelijk, ook in Amerika, het leidende platform zijn voor huren tussen buren.” Deze internationale ambitie heeft Peerby niet voor niets. Daan ziet dat we leven in een wereld van overvloed: "De kamers in onze huizen zijn meestal leeg, onze auto’s staan 92% van de tijd stil en onze spullen liggen te verstoffen in schuren, kasten en op zolders. Alles wat we nodig hebben is er al. We hoeven ons alleen maar te verbinden.”

Impact blijven meten
De impact die Peerby met het groeiende platform wil maken wil Daan blijven meten: "Met de hulp van Except Integrated Sustainability, een onderzoeksbedrijf op het gebied van duurzaamheid en innovatie, willen wij onze impact nog beter in kaart brengen. We willen uiteindelijk precies laten zien wat de besparing is op waterverbruik, energieverbruik etc."

We laten zien dat het anders kan
Niet alleen was het succes van de campagne goed voor Peerby, maar ook een mooie opsteker voor het sociaal ondernemerschap in Nederland. "Steeds meer mensen worden bewuster van het feit dat het niet simpelweg een keuze is tussen twee vormen: een goed doel om iets moois te doen of een bedrijf dat ten koste van alles geld moet verdienen. Dit oude onderscheid hoeft helemaal niet meer gemaakt te worden. Wat mij betreft moet eigenlijk elk bedrijf een sociale onderneming zijn en niet ten koste van mens en planeet te werk gaan. Met de groeiende stroming van sociaal ondernemers laten we daarom zien dat het anders kan."

Wat ik je wilde vragen…: Konnektid!
Tot slot heeft Daan een vraag aan Konnektid: “Vaak leer je ontzettend veel van het opstarten van een onderneming. Door het hebben van een start-up krijg je vaak een ander inzicht over een onderwerp dan de meeste mensen hebben. Mijn vraag aan jullie is: Welke nieuwe inzichten kunnen jullie bieden voor leren in Nederland?"

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •